Film

Een Poolse Held Karol Józef Wojtyła


Door Steve Brown


Een paas gedachten

Gisteren toevallig gekeken naar een film over het leven van de Poolse Paus Karol Józef Wojtyła http://videos.arte.tv/fr/videos/karol_un_homme_devenu_pape_2_2_-6570596.html..

Ik ben in het geheel niet gelovig en zeker geen fan van het Vaticaan en daar komt nog bij  het Vaticaan niet bepaald een goede beurt gemaakt met de vele Pedofielen schandalen, maar ondanks het voorgaande met stijgende waardering en respect  en bewondering gekeken naar de film over het leven van deze Poolse Paus Katrol Jozef Wojtas.

Deze film laat een waarlijk echt mens zien, die keer op keer met gevaar voor eigen leven onder de meeste extreem gevaarlijke omstandigheden opkomt voor de vervolgde, de arme en de weerloze, de vreemdeling en wars is van  instituten en politieke systemen.  Ik kan iedereen aanraden deze film eens rond Pasen op zijn gemak te gaan kijken.

Deze  Paus is mijn Poolse Held voor Pasen en een tijdloos sieraad voor de mensheid . Dergelijke mensen geven hoop voor de hopeloze.

De film schets tevens een aangrijpend beeld van het intense leed dat het Poolse Volk en onze Joodse broeders heeft ondergaan tijdens de bezetting van de Nazi’s en het Rusland van Stalin. Tot mijn verbazing heeft het katholieke Instituut ook een zeer moedige rol gespeeld tegen de Nazi’s en de Russen.

Na de arrestatie van kardinaal Wyszynsk ( ook al zo een moedig, oprecht  mensch) en andere geestelijken gaf een groot deel van de bevolking blijk van een afwijzende houding tegenover het regime, dat in 1954 geplaagd werd door stakingen en protesten tegen de stijging van de kosten van levensonderhoud.”

Bron: http://www.poleninfo.net/gesch.html

Het Poolse Volk heeft zich zeer moedig verzet en daar een zware prijs voor betaald. Na het zien van deze film krijgt men toch het schaamrood op de kaken dat een stel Tokkies van de  Bruinhemden PVV zo een moedig volk te kakkerd zet met een Meldpunt Polen, maar ik weet zeker Paus Katrol Jozef Wojtas  het de “PVV- Tokkies” zeker vergeven had, want hij weet dat zij niet beter weten, zoals toen der tijd het Duitse Volk onder Hitler.

Vrolijk Pasen “Red Neck Hollandia”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s