Elitaire Misdaad

Callgirl SNS-misdaadbank hoofd onroerend sectie kost de Staat miljarden. Niemand de bak in.

Volkse Top-Callgirl lapte haar geile beer SNS-Bankier-Gangster-Directeur Buck Groenhof erbij.

Uw geld veilig bij SNS Bank? Niet voor iedereen

(Elite-gangster-Economie)

Amsterdam-Noir-Als je je bij SNS afvraagt of het nog erger kan, dan is het beter het antwoord nog even schuldig te blijven. Het bedrijf ligt van alle kanten onder vuur, inmiddels opent ook het NOS Journaal ermee.

Er gaat geen week voorbij of er komen nieuwe tegenvallers en nieuwe claims bij. Steeds meer ondernemers – vooral projectontwikkelaars die SNS als partner moeten missen – lekken informatie over processen die lopen. En steeds gaat het om honderden miljoenen.

Er is op deze plek al vaak over de opties geschreven die SNS nog heeft om uit de ellende te komen. Het klinkt zuur maar de problemen hadden in deze omvang beter jaren geleden op tafel gekund, toen was er een breed gedragen momentum om in problemen verkerende banken bijna blanco cheques te geven. SNS kreeg toen steun maar het had veel meer moeten zijn.

Geen reddingsplan
Afgelopen week werd duidelijk dat ABN AMRO en ING geen optie zijn om actief te participeren in een reddingsplan voor SNS. Zolang die banken nog staatsschuld genieten, verbiedt Brussel dat. Dan blijft in Nederland nog de Rabobank over maar die heeft net vorig jaar al min of meer gedwongen Friesland Bank opgeslokt. Het ligt meer voor de hand dat de Rabo zijn kruit droog houdt voor Van Lanschot, daar is het via Friesland Bank al grootaandeelhouder in. Van Lanschot heeft officieel geen problemen, op dit moment.

Vorige week vond SNS het al nodig om zijn klanten uit te leggen dat hun geld veilig is, een veeg teken en het duidt erop dat er waarschijnlijk al sprake is van spaarders die het zekere voor het onzekere nemen. Natuurlijk is er het Deposito Garantiestelsel dat per persoon € 100.000,- aan spaargeld garandeert. Het meerdere is zonder garantie. En hoewel SNS ook is aangemerkt als een systeembank zou ik dat meerdere toch bij ABN AMRO onderbrengen, die is voor 100 procent van de Staat.

SNS obligaties
Degenen die echt in een lastig pakket zitten zijn beleggers die achtergestelde obligaties van SNS in hun bezit hebben. Vroeger was een bankobligatie zo veilig als wat maar dat is niet meer zo. SNS Bank heeft per eind 2011 – het laatst gepubliceerde jaarverslag, ruim 2,1 miljard aan achtergestelde leningen op de balans.

Op dit moment heeft de minister van Financiën een zeer krachtig wapen via de nieuwe interventiewet voor banken. Hij kan onteigenen, hij kan aandelen en obligaties laten afstempelen. Met één pennenstreek. tegenover die miljardenverliezen vallen er dan opeens miljarden aan resultaat vrij of worden overgeheveld naar het eigen vermogen dat dan enorm verwatert. Wie de obligaties heeft wordt dan geen keuze gelaten. Het is slikken.

Of het zover komt blijft nog de vraag. Voor SNS zou het de beste oplossing zijn, maar je kunt wel direct een instortende markt voor bankobligaties verwachten die ook de andere banken zal raken. Dat kan hier in Nederland zomaar een mini-Lehman veroorzaken.
Door: Dr. Doom 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.