Maatschapij

Blauwe Cove …… de Slachting van Dolfijnen! (39)

 (door Hermie Saeijs)
AMSTERDAM-NOIR-Dinsdag, 17 november 2015, dag 78)
Who is the animalToch onwerkelijk, een gewoon weer uitvarende jagersvloot in Taiji deze morgen. Na twee dagen van tenenkrommende gebeurtenissen zou je hopen dat de jagers opeens ‘het licht’ zouden hebben gezien. Wat mij nog steeds helder voor ogen staat is dat de school Risso’s Dolfijnen die gister met veel geweld de Cove weer werd uitgejaagd (nadat twee van hun familieleden waren gevangen), de vrijheid niet koos en er als een speer vandoor ging. In plaats daarvan bleven ze in de buurt van de Cove, ondanks alle verwarring en hun uitgeputheid. Het leek of ze bleven wachten op de vermiste dolfijnen uit hun midden.Een dolfijn maakt altijd deel uit van een complex sociaal netwerk. Nog complexer dan dat van de mens.Wanneer dolfijnen in moeilijkheden zitten, trekken ze naar elkaar toe op een manier die je zelden bij andere dieren ziet. Als een dolfijn ziek wordt en naar ondiep water zwemt, gaat de hele groep er soms achteraan, wat zelfs tot massastrandingen kan leiden.

Dolfijnen zijn in staat een soortgenoot te herkennen, zelfs na twintig jaar afwezigheid. De zeezoogdieren beschikken over het langste sociale geheugen ooit vastgesteld bij een dier. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek, gepleegd door bioloog Jason Bruck van de universiteit van Chicago. Hij toont aan dat, en de resultaten van zijn onderzoek publiceerde hij in het tijdschrift Proceedings B van de Britse Royal Society, de dolfijn een niveau van herkenning bezit dat zeer vergelijkbaar is met het sociale geheugen van de mens.

Gelukkig, vandaag kan er weer een Blauwe Cove-dag in het jachtseizoen 2015 – 2016 worden bijgeschreven!

De eerste dag van hopelijk vele ‘Blauwe dagen’. Opdat het blauw moge blijven!

Think Blue! ……

Hermie Saeijs,Hear Hear Reporting

1 antwoord »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.