Elitaire Misdaad

US exceptionalism: Hoe durft de EU Amerikaanse bedrijven te vragen om meer belasting betalen.

(door Neil Clark een journalist, schrijver, omroep en blogger)

AMSTERDAM-NOIR- De ‘PvdA Gluiperd Dijsselbloem’ vecht names de Taxfree ‘Graai King Willem‘ en zijn ‘Hofnar Rutte’ EU-uitspraak Starbucks aan: De Europese Commissie oordeelde dat Starbucks alsnog twintig miljoen euro belasting moet betalen.
Het meest onthullende ding over de uitspraak van de Europese Commissie dat Apple Ierland in Obama Rutteachterstallige belastingen moeten € 13 miljard betalen de verontwaardigde reactie van de VS geweest. Charles Schumer, door de beschreven BBC als ‘een senior Democratische senator “, zei:” Dit is een goedkope geldwolf door de Europese Commissie, gericht op Amerikaanse bedrijven en de Amerikaanse fiscale basis. “Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden donderde: “Deze beslissing is verschrikkelijk. Slaande een bedrijf met een enorme belastingaanslag – jaar na dato – stuurt precies de verkeerde boodschap naar het creëren van werkgelegenheid aan beide kanten van de Atlantische Oceaan “.Het Amerikaanse ministerie van Financiën voor de Ultra-rijken sloeg de beslissing als “oneerlijk”. Het Witte Huis zei dat het “bezorgd” was over wat het beschreven als een “eenzijdige benadering”. Orrin Hatch, voorzitter van de Senaatscommissie Financiën, noemde de uitspraak “een buitengewone beslissing die de VS richt het bedrijfsleven door het herschrijven van reeds bestaande fiscaal beleid.” Boy – wat een last van woede. Hoe durft deze Europeanen te verwachten dat de Amerikaanse multinationals aan vennootschapsbelasting tegen hetzelfde tarief als iedereen betalen! Ze weten niet dat de Amerikaanse multinationals anders zijn!

Wat we hier zien is een ander aspect van de Amerikaanse exceptionalisme in het neoliberale / neocon tijdperk. Hetzelfde Jan Peter Balkenendeuitzonderingspositie die de VS decreten heeft het recht om te bombarderen / binnenvallen landen op wil, in flagrante strijd met het internationaal recht – heeft ook bepaald dat de juiste en correcte gigantische Amerikaanse bedrijven moet voorkeursbehandeling worden gegeven door buitenlandse belastingdiensten. Het is niet alleen Apple in dit verband. Er is een aantal Amerikaanse bedrijven reuzen die niet veel hebben te betalen, of zelfs alle belastingen, in Europese landen waarin zij actief zijn. Bijna alle grote bedrijven bleek slechts kleine niveaus te betalen van de belasting – ondanks de enorme winsten – zijn Amerikaanse geweest. In 2012 kwam aan het licht Starbucks, Amazon, Facebook en Google UK had slechts £ 30 miljoen belasting in de voorgaande vier jaar betaald, ondanks het genereren van omzet van meer dan £ 3,1 miljard.  Zo hebben we geleerd dat Starbucks we geleerd op 3 miljard £ omzet slechts £ 8,6 miljoen belasting betaalde sinds 1998.We zijn natuurlijk verwacht dankbaar te zijn dat deze fantastische cutting edge bedrijven over de vijver uit Europa zijn gekomen om banen te verschaffen voor de verarmde bevolking.  Die door lieden als de Dutch ‘VVD Tax-Gangster-Gangster Erik Wiebes’  en zijn loopjongen de ‘PvdA Gluiperd Dijsselbloem’ over hun kleine inkomsten keihard worden aanpakt en Apple nog minder betaald dan de  al reeds kaal gepulkte massa. Als je de reactie leest van Apple CEO Tim Cook het besluit van de Europese Commissie, getiteld “Een bericht sturen naar de Apple Gemeenschap in Europa ‘, zou je denken dat Ierland helemaal geen economie had voor de Amerikaanse computer reus verwaardigde om daar te lokaliseren, en dat het land zou zinken in de zee als Apple zou vertrekken.“Laat ons niet vertellen om meer belasting te betalen in Ierland – je moet blij zijn dat we hier zijn om het land te helpen,” lijkt Apple’s boodschap. Maar terwijl het werk aan vertrekt aan 6.000 mensen (uit een land van 4,7 miljoen euro), is het vermeldenswaardig dat de onderneming daar  € 13 miljard terug voor krijgt. M.a.w. die banen zijn  een extreme dure sigaar uit eigen doos voor de Ierse bevolking.  Het is de som van de totale begroting van de gezondheid van Ierland en 66 Mark Rutte en David Cameronprocent van de sociale zekerheid factuur.Deze cijfers zouden zelfs nog  in de beste tijden verbijsteren , maar wat maakt deze hele affaire nog meer schandalig is wat er gaande is in de Ierse Republiek de afgelopen jaren. Denk aan de extreme bezuinigingsmaatregelen die zijn opgelegd aan de Ierse bevolking – en denk dan aan de inkomsten die zijn verloren als gevolg van Apple alleen betalen van vennootschapsbelasting op een procent – en de geschatte $ 215.000.000.000 contanten berg van het bedrijf. Schandelijk, en nogal obsceen, gezien de enorme betrokken som, Ierland Fine Gael Party- die de huidige regering leiden is voorstander van een beroep tegen  uitspraak van de Europese Commissie. Ja – dat klopt, de  corrupte Ierse regering neemt een beroep tegen een beslissing waarbij een multinational met een geschatte $ 215.000.000.000 berg geld – te betalen € 13000000000. Is dat het geluid van James Connolly? Hoor, ik hem omdraaien in zijn graf? Gelukkig is craven lijn Fine Gael’s uitgedaagd. In de Irish Times, zegt Fintan O’Toole dat de overheid de € 13000000000van Apple moet innen . “We moeten niet worden gerailroaded tot het instellen van beroep tegen de uitspraak die voor  ons zal bepalen, voor de rest van de wereld, zo gek weinig sidekick van de tax-ontwijker’s,” stelt O’Toole.Er werd gemeld dat de onafhankelijke ministers in de Ierse coalitieregering geen ondersteuning voor Fine Gael’s houding, wat betekent dat is er een zeer reëel vooruitzicht van de Ierse regering die op deze kwestie.Het is niet alleen Ierland, dat een keerpunt ten aanzien van de relatie heeft met de Amerikaanse multinationals heeft bereikt.

 

 

Het vonnis Apple komt als de Trans-Atlantische Trade and Investment Partnership (TTIP) onderhandelingen tussen de EU en de VS zijn weer in het nieuws. Eerder deze week de Franse president François Hollande zei dat er geen deal dit jaar tussen de EU en de VS zou zijn. Franse en Duitse ministers hebben Amerikaanse onwil aangehaald om compromissen te sluiten als het belangrijkste struikelblok.“De Amerikanen geven niets of gewoon kruimels … Dat is niet hoe de onderhandelingen worden gedaan tussen bondgenoten … We hebben behoefte aan een duidelijk en definitief einde te Eric Wiebes Jeroen Dijsselbloemmaken aan deze onderhandelingen om opnieuw op te starten op een goede basis”, zei de Franse minister van Buitenlandse Handel Matthias Fekl. Fekl ook tweeted dat Frankrijk “vraagt om een einde te maken aan TAFTA [Transatlantische Vrijhandelszone] en TTIP [Transatlantic Trade and Investment Partnership].”Over het algemeen drie miljoen mensen hebben een petitie tegen TTIP ondertekend. Hoewel de Europese Commissie heeft gezegd dat de onderhandelingen zal blijven – er moet een goede kans nu dat TTIP zal worden gedumpt zijn. Als dat zo is, zou het een moment voor echte vreugde zijn.TTIP- maken geen mistake- zou de laatste stap in het Amerikaanse bedrijfsleven overname van Europa te markeren. “TTIP dreigde Europa een van de ergste aspecten van het Amerikaanse leven te brengen; een vraatzuchtige juridische sector,schreef Ross Clark in deze week de Daily Express.“Het is nogal gemakkelijk voor te stellen Amerikaanse bedrijven steamrollering hun weg via de rechter om het recht op een ziekenhuis in Groot-Brittannië draaien te krijgen – het is nogal moeilijker voor te stellen een Britse auto fabrikant met behulp van de rechter om te helpen win een contract voor het Amerikaanse leger te leveren.

TTIP is op zich een ramp voor Europese ‘Jan met de Pet’, zelfs zonder het dominantie, agressieve belasting ontduiking van de Amerikaanse corrupte en misdadige multinationals  en de ‘Royaal- Ultra-rijken’

In Groot-Brittannië heeft de afgelopen vijfentwintig jaar of zo Amerikaanse bedrijven en de reuzen van de Amerikaanse boek Het belastingparadijsfinancieren meerwaarde van een voet aan de grond op het gebied van de economie, die eerder een no-go zone voor buitenlands kapitaal waren gezien. Privatisering en outsourcing door VS-vriendelijke politici uitgevoerd, heeft een rijke bonanza voor Wall Street voorzien.In 2007, een groep van beleggingsfondsen onder leiding van JP Morgan kocht Southern Water – een tool die meer dan vier miljoen klanten in het zuiden van Engeland heeft.Een van de toonaangevende Britse vuilniswagen bedrijven, Biffa , die contracten met 36 lokale Bronvermelding- is eigendom van de Amerikaanse beleggingsondernemingen Angelo Gordon, Avenue Kapitaal en Sankaty Advisors heeft.Biffa zag de operationele winst stijgen met 27 procent in het jaar tot maart 2016 – en is nu op weg naar een mogelijke £ 1 miljard beursgang.Mijn vrouw en ik belde het bedrijf onlangs om te vragen om een vervangende voeding afvalbak nadat ze een collectie- gemist had en niet in geslaagd de oorspronkelijke te verzamelen voor een aantal warme dagen, waardoor hij besmet met maden te worden. Maar Biffa, de zelf-beschreven ‘Can Do’ bedrijf wiens dienst is blijkbaar ‘straten vooruit’ geweigerd.In 2013, de Britse regering verkocht staatsbedrijf Plasma Resources UK, het bedrijf dat bloed levert aan de National Health Service, Bain Capital, een private equity firma opgericht door de neocon presidentskandidaat Mitt Romney. Zoals ik al zei op het moment, dit sell-off gaf een geheel nieuwe betekenis aan de uitdrukking ‘vampire kapitalisme’.Eerder in 2013, David Cameron’s ‘patriottische’ conservatief-geleide coalitie bekroond met een £ 1,6 miljard contract voor de Amerikaanse firma Bristow te lopen search and rescue Starbucks Taxdiensten die was uit briljant door de RAF en Royal Navy uitgevoerd, al meer dan vijftig jaar.Enkele van de meest bekende High Street namen en merken in Groot-Brittannië zijn nu onder Amerikaanse eigendom. Boots de Chemist, opgericht in Nottingham in 1849, is gekocht door het Amerikaanse farmaceutische gigant Walgreens – onder de holding “Walgreens Boots Alliance ‘. In 2014, de Guardian meldde hoe Walgreens aandeelhouders Goldman Sachs en een ‘groep hedge funds’ het bedrijf had aangespoord te verhuizen naar Zwitserland om zijn belastingen te verlagen.Terug in de jaren 1970 het idee van de Amerikaanse bedrijven bezitten van onze watervoorziening, het verzamelen van onze afval – en het leveren van bloed diensten aan de NHS, zou hebben leek helemaal belachelijk. Zo zou ook het idee dat we zouden toestaan dat Amerikaanse bedrijven om enorme winsten in onze landen te maken zonder ervoor te zorgen dat ze de belasting tegen dezelfde tarieven zou moeten betalen als iedereen zijn.

Gelukkig, Europa lijkt te worden wakker om het probleem van de Amerikaanse economische exceptionalism en de poging tot overname door Amerikaanse bedrijven en de Wall Street financiële instellingen van de Europese economieën.Laten we hopen dat het niet te laat is.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s