Maatschappij.

Vrijmetselarij een vloek of zegen voor de samenleving?

(door Wendy van Balen) 

screenshot_5

Leden van de Vrijmetselaars die Oorlogs misdaden pleegde op grote schaal

AMSTERDAM-NOIR-Politiek of Misdadig.
De vrijmetselerij is een een oeroude maconieke beweging opgericht in 1776. In gewone volkstaal houdt maconiek in magie en mystiek. Ja en dan ben je nog niet veel verder.
De reden dat ik schrijf over deze oer-oude genootschap is omdat in mijn ogen de politiek in Nederland (Europa) juist hier bedreven, voorgekookt en uitgekookt wordt. Ook wel de “achterkamertjes politiek”genoemd. Want daar komt het namelijk wel op neer. En ik zelf denk dat iedereen, iedere burger en ook iedere kiezer daar van publiekelijk op de hoogte moet zijn. Omdat dit in feite zegt dat de hele POLITIEK NEP is en het grootste gedeelte al voor ons verzonnen en bedacht is.
Maar dit zeg ik ook omdat allerlei kopstukken met waar u van denkt totaal andere gedachten en ideeen te hebben achter de schermen juist vrienden van elkaar zijn. Mensen delen juist elkaars ideeen en gedachten. En zijn achter de schermen juist vrienden van elkaar. Links, midden en rechts zijn dan opeens broeders en zusters “in het licht van de vrijmetselarij”. Maar wel stiekem en gluiperig verborgen voor de gewone burger. Als er niet zoveel loges om mij heen waren en ik niet ooit tegen een rozenkruizer aangelopen zou zijn, dan zou ik ze niet gekend hebben.En daarom wil ik toch een klein boekje over deze vrijmetselaars open doen.

Als eerst hieronder een aantal bekende vrijmetselaars met functies. En ook een aantal jaartallen om te laten resolvezien hoe ver en lang vrijmetselarij al in de politiek en daardoor ook binnen de samenleving geinfiltreerd is. Het meeste wat hieronder staat is dan ook gewoon zelf op te zoeken op het internet.
Anton Reinhard Falck 1777-1843 Minister van Staat onder Willem I
Drees medeoprichter PVDA
Troelstra medeoprichter en fractievoorzitter SDAP
Wim Deetman CDA opende het 250 jarig bestaan van de Vrijmetselarij in Nederland
Matt Herben trad toe tot de Vrijmetselarij.
Wat blijkt uit de namen van bekende en spraakmakende politici is dan al vlug het volgende wat opvalt. Sommige vrijmetselaars blijken namelijk ook de oprichters van hun politieke partij te zijn. En dat is natuurlijk heel handig. Dan heb je meteen als het ware”alle touwtjes” in handen.
Maar ze zijn dan ook heel en heel geheim. Sstttt stil zijn over deze genootschap. Het zijn hele geheime broeders en zusters van elkaar die nooit de ander of het genootschap mogen laten vallen. En hiervoor hebben zij zelfs een eed gezworen achter de schermen. Maar zijn dan wel zogenaamde tegenstanders van verschillende politieke idealen voor het gewone publiek. Dit is misschien verwarrend maar dit zijn natuurlijk ook dingen die niet te rijmen zijn met elkaar. En gaat voor mij het niet samen want dan is er altijd sprake van belangenverstrengeling. Maar als ik dan lees en zie de corruptie om mij heen dan begin ik het opeens wel beter te begrijpen.
Wikipedia zegt hierover:
Belangenverstrengeling of belangenvermenging duidt op een situatie waarbij iemand meerdere belangen dient, die een zodanige invloed op elkaar kunnen uitoefenen dat zijn integriteit ten aanzien van het ene of het andere belang in het geding komt.
Deze kwestie speelt vooral als er sprake is van zaken, beroepen waarin een grote mate van integriteit mag worden verwacht. Voorbeeld hiervan zijn het belang van een eerlijke en integere rechtspraak, politieke vertegenwoordiging en diverse andere vormen van vertegenwoordiging.
Er zullen ook heus mensen met goede intenties tussen zitten, maar ja ik denk dat het allemaal nogal vreemd en schimmig is. En dat het zeker rechtsgeldig en maatschappelijk gezien ook niet klopt.
Mijn vraag is dan bijvoorbeeld heeft het nog zin om te stemmen op een politieke partij? als de vrijmetselaars zelf politieke partijen oprichten en van zogenaamd van verschillende gezindten zijn. Maar ondertussen ook geheime broeders van elkaar die elkaar nooit mogen laten vallen. Maar elkaar ten alle tijden in alles moeten ordevanmaltahelpen. In principe is stemmen dan toch gewoon een grote grap?
En wie weet misschien ga ik wel weer stemmen als de vrijmetselarij wordt opgeheven. Maar helaas realistisch is de vrijmetselarij al eeuwen behoorlijk geinfiltreerd in de samenleving.
(Opmerkelijke)feiten over de vrijmetselarij
Ze bezitten loges, door het heel Nederland, en doen daar hun vrijmetselaarsbezigheden. Er zijn loges voor de mannen maar ook voor de vrouwen. De vrouwen schijnen te weven. En dan bestaan er ook nog gemengde loges. Om precies te zijn bestaan deze loges over de hele wereld.
Je moet gevraagd worden om aan deze exclusieve (ahum) club deel te mogen nemen.
Ze beschouwen zichzelf als een “ruwe steen”
Ze bouwen aan een arbeiders tafel.
Er worden beloftes gemaakt en mensen zweren hierbij geheimhouding. En er staan sancties op als je deze verbreekt. Sommige inwijdingen zijn te vinden op het net en geven het idee van een soort toneelclub?
Ze doen aan rituale religieuze goochelarij en magie. Je hebt de keuze uit drie religieuze boeken, zoals de bijbel en koran. En ze zijn gek op het verhaal van Salomon.
vrijmetselen2Er zijn in de lagere rangen van de VM de bijnamen leerling, gezel en meester.Een hogere graad is bv. de 33ste graad. En wie weet gaan ze door tot 100 dat is iets wat ik niet weet.
Er worden geheime handsignalen en voetsignalen gebruikt. Dit gebeurt door middel van gebaren te maken. En door middel van handdrukken en code woorden.
En ook hebben ze iets met een passer en een winkelhaak??
Enkele fotos en andere websites met de bekendste “simpele handgebaren“. Er wordt ontkend dat er politieke banden zijn, tjsa en ik denk daar ook door bv. dit artikel over Vrijmetselaars te schrijven anders over. Genoeg bewijs te vinden tegenwoordig op het internet dat deze er wel degelijk zijn.
Maar ook dat deze vrijemetselaars niet alleen in de politiek te vinden zijn maar overal, tussen rechters, politie, leerkrachten, doktoren, verpleegkundigen psychiaters, psychologen noem maar op. Voor mij is dit genoeg om vrijmetselaars als een soort vloek te zien. En beschouw ze zelf eerder als criminelen met criminele activiteiten!

160 antwoorden »

 1. Een vrijmetselaar weet bij de geboorte oo ook niet wat het is.
  Later aan baksteñen en mortel.
  Zoveel kleuren als het licht heeft en zoveel planeten het helal heeft zoveel verschillende geruchten over de vrijmetselaarij. Over godsdient,politiek, en huwelijk wordt niet gesproken. Angst is de slechtste raad gever.
  Onbekend maakt onbemind, en zo als de waard is vertrouwd .. .
  Zie eens naar Uw schoonheid dat is llicht.

 2. ow en nog even extra…. je kunt gewoon naar een lodge toe lopen en jezelf aan melden voor de VM niemand hoeft hiervoor gevraagd te worden, het is allemaal op vrijwillige basis…

  En onze gesprekken zijn niet geheim maar prive, net als de gesprekken thuis aan de keuken tafel…

  • 1) je refereert aan een hogere macht. Wie ?

   2) Het helpen van VM-broeders onderling is blijkbaar vooral materialistisch van aard.

   3) Met de opmerking over afbraak kerken en opbouw moskeeën in Nederland, ben ik het helemaal met je eens.

 3. Beste Wendy, ik ben zelf een vm zoals jij het afkort…..

  Wij van de Vrijmetselarij hebben niks te maken met de achterlijke manier waarop de politiek hier word gevoerd, van de presidenten die je hebt afgebeeld is er slechts 1 vm geweest en een erg gerespecteerd lid was het niet…

  Als jij de daadwerkelijke daden van de vrijmetselarij zou kennen zou je, je doodschamen voor de beschuldigingen die je hier hebt geuit.
  Dat er een lobby bestaat die totaal andere plannen heeft als dat onze politiek ons doet geloven, ben ik volledig met je eens.
  Het probleem is echter dan men steeds weer naar de vrijmetselarij kijkt als er iets mis gaat in de wereld… Je moet echter begrijpen dat de kerk degene is die dit stigma over de vrijmetselarij heeft aangewakkerd in de tijd dat het idd bekend stond als e freemasons vanuit Engeland….

  Wetenschappers en vrije denkers werden in die tijd verbannen of tot heks/tovenaar benoemd en gestraft, de vrijmetselarij gaf deze mensen een plek om zichzelf te zijn om te denken op hun eigen manier en uit te vinden wat ze uit wouden vinden…
  De kerk was hier strikt op tegen omdat elke uitvinding die gedaan word een stap verder van het heilige boek af was….

  Wij geloven dat ereen hogere macht, maar niet 1 vrijmetselaar in de wereld zou claimen dat hij 100% zeker weet wie of wat die hogere macht is, de vrijmetselarij is namelijk nisk meer als de zoektocht naar de waarheid zonder het tonen van arrogantie, door te beweren dat men het absolute kent zoals alle religie’s dit doen.

  De vrijmetselarij is dan ook zeker geen religie, en de geheimhouding is net als met goede vrienden, wanneer men praat over belangrijke zaken met een goede vriend zal hij deze zaken niet delen met derden…..
  Zo delen wij niet de persoonlijke zaken van onze broeders aangezien zij dit in vertrouwen met ons delen

  En wij hebben geen leiders die ons voorschrijven wat te doen, dit is het grootste onzin verhaal ooit…
  De reden dat veel metselaar een sterke positie hebben in de maatschappij is omdat de broeders 1 regel kennen en die luid dat men een broeder altijd moet helpen om zijn levensstandaard te verhogen.

  Zo kan men binnenkomen als iemand uit de bijstand en eindigen als 1 van de meer welvarende in de buurt, de broeders zullen je namelijk van alle kanten proberen te helpen.
  Men kan deze club heel simpel zien als een groep mannelijke vrienden met philosophische interesses en een drang om deze te bespreken zonder verdere gevolgen zoals in vele discussies die buiten tot ene handgemeen zouden lijden, wat helaas vaak het geval is vandaag de dag .

  Nee beste Wendy je bent volledig mee gegaan in de onzin beweringen van de rest, echter aan bewijs ontbreekt het altijd aan alle kanten….

  Als je echt de achterkamertjes politiek wilt ontmaskeren zul je toch echt gewoon in de EU top moeten kijken, en vlak de heer Dijselbloem niet uit….

  Wij zijn voor behoud van eigen cultuur, en het huidig plan is het afbreken van deze cultuur, stap voor stap wissen we onze eigen geschiedenis en niemand heeft het door…

  In Frankrijk worden de kerken gesloopt vanwege geld gebrek, vervolgens worden er 30 Moskeeën gebouwd op deze plekken met geld van de overheid…

  moslims worden in geheel europa met gouden handschoenen behandeld en elk probleem rondom deze groep word weggeveegd… Het echte gevaar zit in de openarm cultuur van vandaag, hiermee word alles op een roze wolk gezet en niemand wil geloven in een bedrog dat zo groot is …. dat kan toch niet ? zoveel slechte mensen zijn er toch niet ?

  • Wendy
   Er is niks wat wij zwarte niet gedaan of gezegd hebben
   wat gekleineerd is
   om later door een blanke gekopieerde te worden
   en lof voor te krijgen

   hallucineren en er een stukje over schrijver en als waarheid gaan
   zien.
   nadenken cursus volgen

   • @Denker wat klets je toch in de ruimte? over gekopieerd van wie dan? en ga lekker je vrouw lastig vallen met die nonsens van je.

 4. Paul dank voor je informatie, aanvullingen en ook voor de discussie. Maar ik zelf als mens vind het niet kloppen en ook niet te verenigen met “de gewone mens in de maatschappij” die bv. al niet zo vlug in gemeenteraden zitten. Vandaar dat ik ook een artikel heb geschreven. Het klopt niet en op de werkvloer zal daar niet zo open over worden gepraat .En dat er in de gemeente tussen de raadsleden vm zitten, verbaast mij ook helemaal niet. Ik blijf bij mijn standpunt.

  • Leden van welke andere levensbeschouwelijke verenigingen wil je nog meer uitsluiten van het democratisch proces? En ja, in de gemeenteraden zitten ook leden van kerken, van voetbalclubs, van duivensportverenigingen, van stichtingsbesturen,van medische maatschappen, van serviceclubs, van Sint-Nicolaasgildes enzovoorts.

   Wil je in gemeenteraden een afspiegeling van de maatschappij of juist niet? vrijmetselarij is een heel klein onderdeeltje van die maatschappij en hoort er dus ook bij, net als al die anderen.

   Wij zijn als vrijmetselaren heel open over onze lidmaatschappen, maar is iedereen dat in al die andere kringen? Waar leg je de grens bij uitsluiting en waarom juist daar? Er zijn clubs die bestaan om zaken met elkaar te doen. Bij ons is dat verboden. Daar zou ik eens bij stil staan en je pijlen op de juiste clubs richten.

   • Paul Soms kun je de clubs zo in elkaar passen en schuiven. Afspiegeling van de maatschappij????Logeleden moeten schijnbaar luisteren naar hun grootmeesters, want waarom zou jullie opzet anders zo zijn. Nou fijne afspiegeling van is dit dan. En voor wie en welke gewone burger die dit nog niet eens weet? En ik erger mij al jaren en jaren aan dit soort geheime genootschappen, met geheime ridders etc. En over die openheid denk ik heel anders. En misschien mag ik in het kader van de vrijheid van mening zelf mijn onderwerp uitkiezen en daarover schrijven. Ik stop verder ook met deze discussie want zo kunnen we namelijk de hele dag blijven doorgaan.

   • De grootmeester (een per orde; een orde per land of deelstaat) is de landelijke verenigingsvoorzitter. Hij voert het beleid uit dat leden hebben vastgesteld, want wij zijn een democratische organisatie. Omdat wij elk recht op een eigen waarheid hebben in de orde, zal onze mening lang niet altijd met die van de grootmeester overeenkomen en dat hoeft ook helemaal niet. Hij kan ons geen opdrachten geven van inhoudelijke aard.

  • PS
   Ik heb het in toenemende mate een leuke gedachtewisseling gevonden, waarvoor ook van mij uit dank. natuurlijk er was een stoorzender en ik moet toegeven dat ik wel even schrok hoe je tegen hem tekeerging. Maar jij kent hem al langer en weet wat voor vlees je in de kuip hebt. En: kom nou gewoon een keer een avondje kijken. Ook daarna mag er van vinden wat je wilt. Maar ik denk dat duizenden woorden over vrijmetselarij minder zeggen dan de beleving ervan.

   • Paul Ik zou de tempel weleens van binnen willen bekijken omdat ik de symbolen bijzonder interessant vind. En daar best een uitleg van een vm over zou willen. Maar inderdaad de dingen die ik zeg zie ik zo en interpreteer het daarom ook zo.

   • Paul maar ik wil dan ook graag filmen in de tempel met geluid erbij. Zodat ik het ook (voor het algemene publieke belang) op het internet of Amsterdam Noir kan plaatsen.

   • Wendy we komen erg weinig in de werkplaats, in rituelen bij elkaar. De normale bijeenkomsten zijn in de Voorhof, met een inleiding, een nabespreking en een borrel. Ik neem je dan ook wel mee naar de werkplaats zodat je daar toch wat kan filmen. De ruimte noemen we werkplaats in Nederland. Wij als leden, als loge vormen de tempel (van levende bouwstenen).

   • We hebben overigens wel te maken met de privacywetgeving en het portretrecht. Je kunt alleen die mensen in beeld brengen die er geen bezwaar tegen hebben.

   • Levende bouwstenen?
    Er is maar één steen waarop je echt kunt bouwen.En die is nergens in jullie tempel te vinden. Maar euh Wendy,misschien dat jij met filmen in Paul’s tempel toch nog iets interessants tegenkomt wat niets met de ware rots heeft te maken.

   • Niks…………geen symbolen…………..gewoon puur natuur…………zoals God de aarde ook geschapen heeft.
    Hier kan geen enkele Tempel meer aan tippen.
    Ik neem weg jullie verdorven vrijmetselaar rituelen en Tempels omdat het God’s WIL is.
    God wil jullie rituelen helemaal NIET.

   • Wendy,vraag ook aan Paul of hij al een witte steen heeft ontvangen.
    Zo ja…………….dan weet hij Zijn naam.
    Zo niet…………..dan is hij geen weder geborenen en heeft hij zichzelf nog niet bevrijd uit die demonische vrijmetselaar wereld. Misschien zal hij dat dan wel ook nooit,want de tijd is nabij.

   • Mijnheer
    wie is de stoor zender
    en dat die mevrouw tekeer ga
    is de tendens van deze nep democratie
    en façade waar we in leven .

    Vrij woord geven is 1 maar Vrij woord terug
    krijgen daar zit het tirannieke
    en om met Voltaire zijn slogan even tot meditatie te komen:

    al ben ik het niet met u eens ik zal vechten voor u vrije woord

   • Paul In januari kan ik tijd vrijmaken om eens te kijken. Misschien kan ik via de loge daarover contact met je opnemen? Ik ga niemand filmen die niet gefilmd wil worden, want ik geef om privacy. Het gaat meer om het geluid.

   • Mail maar naar info@vrijmetselarij.nl, dan kom je in contact met mij. Maakt het je wat uit of het een logeavond is, of dat ik je zelf helemaal rondleid in het gebouw en er alle tijd voor neem? Desnoods op een zaterdag overdag. Het zal wel Haarlem worden.

  • Wendy ken niet he
   overal je neus in willen steken en dan je eigen
   interpretatie geven met veel imaginatie erbij
   toeval wil dat ik iemand ken die in een loge
   zit
   en geloof me die mijnheer is zelf slachtoffer geworden
   en zag zijn hele loop baan naar de mallemoer gaan
   hij zelf vertelde me niet dat hij lid is van een loge
   per ongeluk stuurde die me een mail door
   en zo heb ik even stiekem kunnen lezen wat er in zo een
   loge gebeurd
   toen ik hem vertelde dat ik die mail kreeg vroeg
   die me het te vernietigen en dat heb ik gedaan
   want ik ben een rat voor me tegenstander maar eerlijk
   voor me medestanders

   ik denk als u deze heer zelf zal kennen u een heel
   andere idee over loge zal krijgen

   • Denker ik denk dat je een rat bent, zegt dat jou genoeg? schrijf er lekker een stukje over .En ik ga ook absoluut geen energie in ratten zoals jij steken .Want dat jij je voordoet als een ander en helemaal geen Antiliaan bent weten we nu wel misschien een , AIVDer, Denk informant, nazilinkse drol, racist, facist, vrouwenhater internettrol, vrijmetselaar etc. en zo kan ik nog wel een uur doorgaan……….. En als je domme dingen zegt krijg je van mij domme dingen terug IMBECIEL!

   • Paul je beweert zelf ook nogal veel? Mijn stijl en inhoud? ik heb mijn mening gegeven over de vm. En het punt in het artikel is de CORRUPTIE. En ik vind het werkelijk heel knap hoe jij van duizenden leden kunt zeggen dat er van corruptie geen sprake is. Alsof jij daar alle controle over hebt? Nee wij komen met het welbekende verhaaltje over complot denken.Nou het spijt mij Paul ik ken het boek niet………..

   • Corruptie is het omkopen van een werknemer of bestuurder om je doel te bereiken. Het is het politieke, sociale of economische verschijnsel waarbij iemand in een machtspositie deze misbruikt teneinde zichzelf of anderen ongeoorloofde gunsten te verlenen, in het laatste geval vaak in ruil voor wederdiensten of als vriendendienst.

    Kortom, wat moet je er mee in een loge? Alles in een loge gebeurt immers in de groep en er kijken dus evenveel controleurs als leden rond om de orde zuiver te houden. Gaat van al die miljoenen leden er dan nooit een over de schreef? Die kans is dus veel en veel kleiner dan in een voetbalclub, maar nergens in onze maatschappij is wederrechtelijk gedrag uit te sluiten.

    Leden die zich hieraan schuldig maken kunnen we wel uitsluiten en dat is ook een enkele keer nodig geweest in onze lange geschiedenis. Voor alle duidelijkheid, dit soort zaken hou je nooit geheim, ze komen altijd uit, zeker in een loge.

   • Paul;En dat vraag ik mij dus ernstig af wat jij zegt over geen corruptie. En dit is ook lastig en moeilijk te bewijzen als het “zo geheim” is. En ook met het oog op “je mag elkaar niet laten vallen”. En de namen van de “broeders en zusters” niet bekend zijn bij de rest van collegae op allerlei werkvloeren. Is naar mijn persoonlijke mening gewoon “gluiperig” en “oneerlijk” te noemen. Ik benoem dit zo omdat ik dat zo zie en mijn eigen normen en waarden dan toch anders liggen en ik zeker zelf nooit lid zou worden van zo een club. En dat zijn niet mijn enigste bezwaren tegen de vm. Of heeft iedere voetbalclub/biljartvereniging soms ook ergens een tempel? Dus zo gewoon en gezellig is het allemaal niet………

   • Vrijmetselaren mogen elkaar best laten vallen. Als een lid de wet overtreedt (en dan bedoel ik niet op de fiets door rood rijden natuurlijk), de orderegels aan zijn laars lapt of anderen rot behandeld dan wordt er opgetreden. In die orderegels staat dat in Loges geen zaken worden gedaan en er geen politiek mag worden bedreven.

    Vrijwel alle leden, ik meldde dat hier al eerder, zijn tegenwoordig zeer open over hun vrijmetselaarschap. Alleen de ouderen die de vervolgingen door fascisten, nazi’s, orthodox-fundamentalistisch gelovigen en communisten nog in het geheugen hebben zwegen er lang over. Dat doen ze tegenwoordig ook steeds minder.

    Ik zat ooit in de gemeenteraad van Haarlem toen daar nog een vrijmetselaar aanschoof. In de vrijmetselarij konden wij het goed vinden, maar in de gemeenteraad waren we het vrijwel nooit eens. Daar wist overigens iedereen van ons tweeën dat wij vrijmetselaar waren.

    Soms vroeg een vrijmetselaar mij wel eens iets over wat er in de raad gebeurde, maar dat wilde ik en dat wilden we als loge niet. Als hij dat zo graag wilde weten, dan moest hij maar naar de raadszaal komen.

   • Paul het boek spreekt mij niet aan en ik ben geen complotdenker, een bezoek aan een loge zal mijn mening niet veranderen over de VM en de daaruit voortvloeiende groepen. Het zal eerder meer vragen oproepen ik vind het mooi dat u zegt dat god liefde is maar voor ieder en niet alleen voor de broeder of zuster uit de geheime genootschapjes. Een aanrader voor u is het boek van Steve Worral Clare de geheime taal en is geschreven door een ex-vrijmetselaar misschien heeft u daar wat aan. Ik reageer hier niet veel meer vandaar de late reactie.

  • Ik hoop dat deze reactie ook niet te lang is om geplaatst te mogen worden. Het gaat over illuminati, want dat was onderdeel van de video waar ik op reageer.

   De ‘nieuwe wereldorde’ (NWO) is voor het eerst verzonnen door de tsaristische geheime dienst eind 19e eeuw en in een falsificatie gepubliceerd als de zogenaamde ‘Protocollen van de wijzen van Zion’ om het eerste zionistische congres in Genève in een kwaad daglicht te stellen. De propagandamachine van Hitler gooide er nog een schepje bovenop, door dit antisemitisch bedoelde geschrift nader te betrekken bij vrijmetselarij. Aan het eind van dit bericht zal ik nader ingaan op deze falsificatie.

   Maar de NWO wordt niet alleen aan een joods-maçonniek complot toegeschreven. Fanatieke christenen en moslims koesteren weerstand tegen de (imaginaire) Illuminati, die zij juist weer zien als de grondlegger van de NWO, die macht over de wereld zou zoeken. Vrijmetselaren en deze imaginaire illuminati hebben overigens niets met elkaar te maken. Illuminati is de naam voor zeer verschillende vroegere genootschappen. De oudst bekende hiervan is het Spaanse genootschap ‘Alumbrados’ (letterlijk: de verlichten), die zich in de 16e en 17e eeuw bezig hield met innerlijk leven en mystiek.

   Hiernaast bestond er in Frankrijk een groep onder invloed van Joodse en Arabische mystiek, het werk van Erasmus, de moderne devotie en het quiëtisme en die anti-hiërarchische ideeën aanhing. Deze groeperingen kwamen van 1527 onder vuur te liggen door de inquisitie. Velen werden vervolgd.

   De bekendste Illuminati zijn lid van de door Adam Weishaupt in het leven geroepen ‘Orde der Volmaakbaren’. Tot deze groep behoorden o.a. Herder en Goethe (vrijmetselaar). De geschiedenis van de Beierse Illuminati begon in 1776, toen mensen uit de vrijmetselarij met door de jezuïeten opgevoede Adam Weishaupt in Ingolstadt een orde stichtten onder de naam ‘Gesellschaft der Perfectibilisten’. Het hoofddoel was de reformatie van de kerk en de emancipatie van de burgerij.

   De organisatie (dus niet de inhoud) van deze Illuminati was gebaseerd op de vrijmetselarij, maar behoorde daar niet toe. Karel Theodoor verbood de Illuminati op vele al dan niet steekhoudende gronden, waaronder ‘inmenging in de buitenlandse politiek’. 111 jaar na het verbod werd de orde in 1896 opnieuw opgericht, maar bleef piepklein en inactief. Sinds een vernieuwing van de orde in 1926 opereerde ze vanuit Berlijn, maar sinds 1929 is ze definitief van de aardbodem verdwenen.

   In veel recente populaire en historisch ongefundeerde complottheorieën spelen ‘de Illuminati’ een rol. De Illuminati werden gepopulariseerd door de romans en films.De illuminatie van Beieren worden genoemd in de bestseller ‘De slinger van Foucault’ van Umberto Eco. Daarnaast komen Illuminati voor in de eerste Tomb Raider film, Deus Ex en in het boek Het Bernini Mysterie van Dan Brown, dat verfilmd werd als Angels & Demons (mei 2009). De protocollen van de wijzen van Zion spelen een hoofdrol in de nieuwste roman van Umberto Eco ‘De begraafplaats van Praag’, waarin hij historisch verantwoord aantoont dat het om een falsificatie gaat.

   Voor wat betreft die ‘protocollen’ citeer ik graag uit een artikel in het Britse dagblad de Times, die de geschiedenis van het pamflet aardig wist samen te vatten:

   “Our Correspondent, whose attention was called to the matter, found on examination that the “Protocols” consisted in the main of clumsy plagiarisms from this little French book, which he has forwarded to us. The book had no title-page, but we identified it in the British Museum as a political pamphlet directed against Napoleon III. and published in Brussels in 1865 by a French lawyer named Maurice Joly, and entitled “Dialogue aux Enfers entre Machiavel et Montesquieu.” The book was published anonymously, but the author was immediately seized by Napoleon’s police and sentenced to a term of imprisonment. A second edition was published in Brussels in 1868, with the author’s name and a note on his imprisonment.

   The author of the “Protocols” simply copied from the “Dialogues” a number of passages in which Machiavelli is made to enunciate the doctrines and tactics of despotism as they were at that time practised by Napoleon, and put them into the mouth of an imaginary Jewish Elder. There can be little doubt that the forgery was perpetrated by some member of the Russian Secret Police. Nilus, who may have acted in good faith, declared that the manuscript of the “Protocols” had been given him by an official named Alexander Sukhotin, who professed to have received it from a woman who had stolen it from an Elder of Zion. On the leather back of the copy of the “Dialogues” sent us by our Correspondent we notice the letters A.S., and, seeing that the book was bought from an ex-officer of the Secret Police, it seems possible that this copy belonged at one time to Sukhotin, and that it was the copy actually used in the compilation of the “Protocols.”

   For many years there was a close connexion between the Russian and the French police, and one of the confiscated copies of Joly’s book may easily have falled into the hands of a Russian agent—such as Rachkovsky, at one time head of the Russian Secret Police in Paris, to whom other and more clumsy forgeries have been traced—and may have inspired him to invent a weapon for use against Jewish revolutionaries. At any rate, the fact of the plagiarism has now been conclusively established, and the legend may be allowed to pass into oblivion. The historical interest of the discovery is considerable, though, as we have indicated, it does not, in our opinion, affect the Jewish problem, which happily, in this country, cannot be said to exist in its Continental form.”

   Voor wat betreft die vrijmetselaren in de hoogste graden kan ik kort zijn. Er bestaan geen hoogste graden. Er bestaan aanvullende graden. De leden ervan zijn niet meer en niet hoger dan de net aangenomen Leerling-vrijmetselaar. In het huidige hoofdbestuur van de Orde (dat zijn wel de hoogste vrijmetselaren) zitten maar enkele leden die lid zijn van die aanvullende graden. De huidige Grootmeester, de allerhoogste vrijmetselaar dus, is er in het geheel geen lid van.

   De aanvullende graden of ‘andere obediënties’, zoals de vaak genoemde Schotse ritus, bieden Meester-vrijmetselaren (en dat zijn ongeveer dus alle vrijmetselaren) op filosofische verder inzicht in datgene waar de vrijmetselarij voor staat: ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’.

   Het zou ook onlogisch zijn te denken dat je een wereldwijde levensbeschouwelijke beweging met honderdduizenden leden, die van niets weten en het er ongetwijfeld ook hartgrondig mee oneens zouden zijn, zou kunnen inzetten voor zoiets als die denkbeeldige NWO. Wat voor nut heeft het dan dat enkele leden zich op hun vrijmetselaarsschap zouden beroepen bij hun streven naar zoiets als de NWO?

   Wie de vrijmetselarij beschuldig van politieke inmenging en het nastreven van de NWO loopt dus in het spoor van de tsaristische geheime dienst en Hitler-Duitsland, al is men zich dat ongetwijfeld niet bewust.

   Maar wie erin wil blijven geloven zal altijd wel iets verzinnen om het vermeende bestaan ervan aan te tonen. Er blijven ook mensen rondlopen die denken dat Elvis Presley en Michael Jackson nog leven. Ons doet het echter pijn. Wij ontlenen veel waarde aan wat wij in de vrijmetselarij beleven. Wij trachten door wat wij samen vormgeven een beter mens te worden dan wij eerst waren en zo bij te dragen aan een betere maatschappij, ieder op eigen wijze. Wat een beter mens is of een betere maatschappij mag iedere vrijmetselaar zelf bepalen. De vrijmetselarij heeft daarover geen standpunten. In Loges is dan ook ieder politiek of religieus debat verboden, net als zakendoen trouwens.

   • Een hele lap tekst Paul, waarvoor dank.
    Ik haal even een zinnetje wat jij schreef eruit.
    _________________________________________________________
    Vrijmetselaren en deze imaginaire illuminati hebben overigens niets met elkaar te maken.
    _________________________________________________________
    Niets?
    1 foto zegt meer dan jou 1000 woorden en bewijst het tegendeel, Paul.

   • Dat monumentje op de rotonde is van de vrijmetselarij en kent alleen vrijmetselaarssymbolen. Dus wat bedoel je ermee?

    Ik geloof dat het op Aruba staat, maar weet het niet zeker. Er is een plan om ook zoiets in Bilthoven te doen, waarmee je zo’n rotonde adopteert en voor een deel van het onderhoud zorgt.

 5. Dit is toch wel een heel interessant topic geworden. 95 posts tot nu toe !

  Ik waardeer Paul Marselje en trenchanting dat ze zo uitgebreid en diep hun antwoorden geven. Maar dat wil niet zeggen dat ik met alles met ze eens ben.

  Erg veel leer- en leesstof.

  Er is ook veel verband tussen Vrijmetselaars, Rosekruizers en Theosofen.

  • Toedeledokie, er is inderdaad verband tussen sommige theosofen en de vrijmetselarij. In de vroege twintigste eeuw waren er redelijk wat theosofen lid van de vrijmetselarij. Zij hebben ook geprobeerd de rituelen in theosofische wijze te herschrijven. Maar de meerderheid van leden wilde bij de bron blijven van de vroeg achttiende-eeuwse traditie. Als je daar meer over wilt weten vraag je het maar.

   Rozenkruisers is een breed begrip. In Haarlem zit de hoofdvestiging van een soort kerkelijk genootschap dat zich zo noemt, Lectorium Rosecruseanum (hoop dat het goed gespeld is). In mijn ogen is dat een wat sektarische groep, maar niet een met kwade bedoelingen. ben je er eenmaal lid dan zijn er strenge leefregels en wordt je zo vaak verwacht dat er weinig tijd voor andere zaken overblijft. Ik heb dat zien gebeuren bij buren van mij. Zij verhuisden zelfs om hun kind op een andere school te kunnen plaatsen die uitging van hun levensbeschouwelijke keus voor de rozenkruisers. Met die groepering heeft de vrijmetselarij geen overeenkomsten.

   Voor Meester vrijmetselaren zijn er een klein aantal andere ordes waarbinnen men zich verder kan verdiepen in wat de meestergraad heeft aangereikt. De graden van die ordes maken je niet hoger dan willekeurig welke andere meester, die er geen lid van is. Het is een keuze die je geestelijk kan verrijken, maar is niet noodzakelijk deel van je vrijmetselaarsschap. In de praktijk wordt zo’n 50% er lid van, maar daarvan zegt een deel ook het lidmaatschap na een paar jaar weer op. men komt namelijk alleen samen om rituelen te beleven. ken je die rituelen eenmaal dan is voor sommigen het nut ervan daarna afwezig. Wij noemen die ordes vervolgpaden, andere obediënties of verdiepingsgraden.

   Een strikt Nederlandse orde die daarbij hoort is de achttiende-eeuwse Orde van de Hoge Graden. Men kent daarbinnen de inwijding tot Prins van het Rozenkruis. Het klinkt christelijk, zelfs kerkelijk, maar in die kapittels wordt geen geloof beleden.
   De orde staat volstrekt los van dat Rozenkruisergenootschap, dat wel een soort kerk vormt. De verticale balk van het kruis staat in die vrijmetselaarsgraad voor de kracht van de liefde. De horizontale balk vertegenwoordigt de spreidende kracht van die liefde in de wereld. De roos op het snijpunt van de twee kruisbalken duidt op de ‘roos’ in het hart van de mens, oftewel het hoge principe dat in elke mens aanwezig wordt geacht. Het doel van die inwijding is je er van te doordringen dat er altijd een nieuw begin is, hoe slecht het ook met je gaat. Een tweede doel is om je er van te doordringen dat liefde soms opofferend is. met andere woorden, om te geven moet je niet altijd wat terug verwachten, laat staan verlangen.

 6. @Jules ik had al nagedacht over het zand in de ogen strooien. Ik ga binnenkort eens naar jouw boeken kijken (ook om bij te leren) . En over mensen die stenen verheerlijken als of ze het zelf zouden zijn. En Baphomet symbolen gebruiken op kleding of tulbanden of weet ik veel waar? vraag ik mij zelf ook dingen af.

  • In het rijtje van NL prominenten hieronder beste Wendy, ontbreken nog vvd mevrouw Jorritsma, cda mevrouw Yvonne van Rooy, Loek Hermans en de alom presente Ed Nijpels. Kenmerk is dat met name politieke vrijmetselaars niet met pensioen gaan, ze worden elders profijtelijk ondergebracht. Dat gebeurde ook met Melkert na de moord op Pim Fortuin. Hij verdween naar de VN, een vrijmetselaars bolwerk waar “profanen”, dus de niet vrijmetselaars, niet tussen komen. Dat geldt ook voor de navo en de EUSSR. De corruptie die je constateert zit veel dieper. Al die symbolen stellen niets voor, die zijn voor de Bühne, om de werkelijke doelen te verbergen : vernietiging van de christelijke beschaving en de RK kerk, de europese naties, hun grenzen, het eigendom, en om af te dwingen radicale gelijkheid. Dat gebeurt niet meer met wereldoorlogen, maar nu met crises, de bankencrisis, met massa-immigratie en no-border, en vooral de klimaat leugens waar de mensheid in armoede (torenhoge belastingen) en slavernij tot in de slaapkamer, gebracht moet worden. Het gaat om een monstercomplot dat de westelijke wereld, inclusief de RK kerk in het Vaticaan, in een houtgreep heeft waaraan de mensheid, zo lijkt het, op eigen kracht nauwelijks aan kan ontsnappen.

   • Grappig al die namen van mensen, die nog nooit een logegebouw van binnen hebben gezien, maar hier toch als vrijmetselaar worden genoemd. Waarom verzinnen mensen dat nou toch? Het maakt al het andere dat ze beweren natuurlijk ook volstrekt ongeloofwaardig.

   • O ja. Ook wel grappig dat de vrijmetselarij in de adem wordt geoemd met de katholieke kerk, die eeuwenlang de broederchap te vuur en te zwaard heeft bestreden…

   • Hey mafkees Paul Marseitje,
    Ben je er al klaar voor om met je vrijmetselaar vriendjes een fictieve reis naar mars te maken?
    http://primarysources.newsvine.com/_news/2008/05/28/1513441-the-dark-side-of-nasa

    weet je wat het is met jullie vrijmetselarij?
    Jullie zijn totaal geschift en denken een wakker mens in de maling te kunnen nemen met wat bewerkt foto materiaal en bewerkt film materiaal.
    Jullie loosers hebben nog nooit een voet op de maan gezet en jullie fantasie reisjes naar mars? Won’t happen in reality!
    Jullie kunnen alleen reizen naar een andere planeet in jullie demonen gedachten en op hollywood internet.
    Wat had je hierop te zeggen knul?

   • Nou, jochie, daar zeg ik helemaal niets op. Dat is niet nodig, want iedereen hier zal over jouw reactie wel hetzelfde denken als ik, ook degenen hier die de vrijmetselarij helemaal niet zien zitten. 😉

   • Precies,ik zet mensen aan het denken. Spijker op jullie vrijmetselaarkop.
    Jullie zijn gewoon een stel ordinaire OTO leugenaars die alleen maar kunnen vervalsen en bedriegen. Net zoals die vrijmetselaar Donquijotte.

   • Kom eens met waarheid dan ipv onzin.
    Je gaat me toch niet proberen te beweren dat wat o.a. NASA over de planeten en buitenaardse publiceert ook echt is?
    Ben benieuwd naar je volgende vrijmetselarij duimzuigerij.

   • Ik heb wat betreft de occulte sekte genaamd vrijmetselaar geen vragen meer, want ik heb alle antwoorden al. Ben klaar met jullie.
    Het is God die met jullie zal gaan afrekenen. Zal geen jaren meer gaan duren.

   • Een sekte is een geloofsgemeenschap met opvattingen en gebruiken die zich onderscheiden van overige geloofsgemeenschappen die behoren tot dezelfde stroming als de sekte. Sekten zijn vaak gesticht door een charismatische leider met een nieuwe leer of openbaring.

    vrijmetselarij is geen geloofsgemeenschap, ook al zijn er leden die lid zijn van verschillende kerkgenootschappen. Maar zij belijden hun geloof in hun kerken, niet in de loge. Wij hebben ook geen leer en zeker geen al dan niet charismatisch leider. Ieder in een loge heeft recht op een eigen waarheid. Kortom: we kunnen met beste wil van de wereld geen sekte zijn of worden.

    Dat iedere vrijmetselaar recht heeft op een eigen waarheid maakt het ook onmogelijk om met een standpunt over maatschappelijke problemen naar buiten te treden. Er zijn geen vrijmetselaarsopvattingen of -oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Die mogen voor elk lid verschillen en men mag daar uit naam van zichzelf mee aan de slag in de maatschappij, niet uit naam van de vrijmetselarij.

 7. Ik heb net een reactie gegeven maar het staat er nog niet, Een kleine aanvulling met nog meer kritiek, is dat buiten de corruptie om er geen sprake is van gelijkwaardigheid Dit zeg ik ook met het oog op de vraag over bv. uitkeringsgerechtigden, jan met de pet kortom mensen die weinig hebben, er geen plaats voor is binnen een geheime genootschap. Corruptie is namelijk niet de enigste kritiek die ik heb…….

  • Jammer, want je had er vast veel tijd ingestoken. Deel het in meer dan een onderwerp en plaats het in stukken zou ik zeggen. Overigens zijn wij geen geheim genootschap want kijk: hier zijn wij in volle openheid, zoals overal waar we voorkomen. En er zijn wel degelijk uitkeringstrekkers lid van de vrijmetselarij.

  • Ik leer er weinig van. Vrijmetselarij wordt vaak in films en video’s gebruikt door niet leden, die er vreemde dingen in laten zien. Als niet-vrijmetselaar had jij hier ook eigenaardigheden in kunnen ontdekken, die aantonen dat het niets met de broederschap te maken heeft. Kijk nog maar eens goed 😉

 8. Beatrix heeft en had totaal geen banden met ordes en ridders. En zij was ook geen grootmeester natuurlijk en helemaal geen banden met de vrijmetselarij natuurlijk,
  wie moet er zijn ogen eens opendoen vraag ik mij af?
  Een Internet bron hieronder en geen boek van Dan Brown (dan brown = fictie=geen bron)
  Lezen jullie even mee Paul en trenchanting
  Prinses Beatrix was als koningin Grootmeester van
  Militaire Willems-Orde (MWO)
  Orde van de Nederlandse Leeuw
  Orde van Oranje-Nassau
  Huisorde van de Gouden Leeuw van Nassau (Grootmeesterschap wordt gedeeld met de Groothertog van Luxemburg)
  Huisorde van Oranje
  1rightarrow blue.svg Zie Lijst van onderscheidingen van Beatrix der Nederlanden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
  Ridderlijke orden[bewerken]
  Beatrix is lid van, en bezit de volgende onderscheidingen in de erkende ridderlijke orden:
  Eredame Grootkruis in de Soevereine en Militaire Orde van Malta
  (De hervormde Nederlandse koningin is lid van deze katholieke ridderorde vanwege haar afstamming van tsaar Paul I van Rusland)
  Erecommandeur in de Johanniter Orde in Nederland
  (De Protestantse evenknie van de Soevereine en Militaire Orde van Malta)

  • Hoe kun je zoiets zeggen beste Wendy, alle Oranjes staan te boek als vrijmetselaar, anders waren ze er nooit gekomen, noch hadden ze het zo lang kunnen volhouden vanaf de Franse Revolutie. Ze zijn deel van het systeem en frequenteren fanatiek de Bilderberg club, het doorgeefluik, het uithangbord en het propaganda instrument van de vrijmetselarij. De huidige troonzitter heeft zijn lidmaatschap indertijd als jongere man, op de radio rondgetoeterd. Waarom worden alle Oranjes in het wit begraven, beste Wendy. Juist, die witte begrafenissen zijn het teken van een vrijmetselaars begrafenis.

   • @Jules ik zeg toch niet dat het niet zo is. Ze kunnen andere namen aan al die “”ridders” en hun “geheime genootschappen” geven maar het is gewoon een pot nat. En dat bedoel ik met de opsomming hierboven te zeggen dat er wel degelijk banden zijn. En het gaat mij ook het “nu” Jules “het heden”, want zo kunnen mensen beter niet meer gaan stemmen en dat is mijn punt. Plus dat de massa,( waar ik ook toe behoor) ook wel eens wat meer gewaarschuwd en geinformeerd mag worden over deze criminele praktijken (belangenverstrengeling) en ridders die aan de weg timmeren, vind je ook niet? En vanuit mijn visie heb ik daar een stukje over geschreven hoe ik dat zie.

   • Jean-Jules van Rooyen, Ik weet niet waarom je jezelf wijsmaakt dat de oranjes ‘allemaal’ als vrijmetselaar te boek staan. Vertel eens? En hoezo waren ze er anders nooit gekomen? Die dynastie is veel ouder dan de vrijmetselarij. Kortom: je wilt dat misschien wel graag, maar het is feitelijk onmogelijk.

    Nog niet zo lang geleden vroeg de Orde van vrijmetselaren het kabinet van de Koning of een lid van het Koninklijk huis het nieuwe hoofdkantoor van de orde kon openen, maar daarvoor werd geen plek in hun agenda ingeruimd. Kijk, zo vrijmetselaarsgezind zijn de oranjes.

    Er zijn er alleen in de negentiende eeuw ooit twee lid geweest. Dat waren geen vorsten overigens, maar prinsen, Frederik en Alexander. Na die tijd was er geen animo meer.

   • Je komt geen steek verder met die Paul, beste Wendy ; ik begrijp je scepsis en ook je volharding, maar hij is een professional in “false flags” en “cover up”, getrained in het opwerpen van stofwolken en het “verkopen” van de loge. Hij staat te boek als lid van de Vicit Vim Virtus loge te Haarlem ! Lees liever één van mijn boeken, “Sluiproutes van de macht” of, “Les traverses du pouvoir” ; dan wordt je duidelijk hoe de loge wereldwijd subversief opereert, volgend jaar al 3 eeuwen lang, met alle revoluties en oorlogen sindsdien. Verreweg de belangrijkste verrichting was het fundamentele wereldcongres in 1782 op het Rothschild kasteel in Wilhelmsbad bij Hanau, ten oosten van Frankfurt, waar besloten is tot het ontketenen van de Franse Revolutie van 1789 : de moeder aller revoluties volgens Lenin. Lenin was lid van een Parijse loge.

   • Grappig dat Jean-Jules van Rooyen zegt goed geïnformeerd te zijn en vervolgens zegt dat ik lid ben van de Haarlemse vrijmetselaarsloge Vicit Vim Virtus, waar ik geen lid van ben. Een beetje gedegen onderzoeker had dit nooit gezegd, maar een ander verhaal vertelt over mijn lidmaatschappen. Alles is immers op internet te vinden, Dit dus ook. Maar veel op internet is achterhaald of onjuist, dat weten wij allemaal. Je kunt het mij ook gewoon vragen natuurlijk. Ik was daar in een verleden wel enige tijd lid overigens. Nu al vele jaren niet meer.

   • Vrijmetselaren worden niet vanwege hun lidmaatschap in het wit begraven of gecremeerd. Als dat wel gebeurt heeft, dan zou dat met een persoonlijke voorkeur te maken kunnen hebben, maar eerlijk gezegd heb ik het nog nooit meegemaakt, terwijl vrijmetselaren toch echt sterfelijk zijn en ik er van meerdere al uitvaarten heb meegemaakt. Zoiets roepen zonder enig onderzoek naar te hebben gedaan maakt iemand niet betrouwbaarder in zijn uitlatingen. Hoe zit het dan wel?

    Een klein deel van een uitvaart kan een vrijmetselaarskarakter hebben als de overledene en zijn nabestaanden dat willen cq. toestaan. Er zijn varianten. De eenvoudigste en vrijwel algemeen gehanteerde is een korte toespraak waarin aangestipt wordt wat vrijmetselarij is en wat de overledene daarbinnen betekent heeft. Daarna spreekt men deze standaard tekst uit:

    “Onze Broeder heeft gearbeid zolang het dag was, en toen de nacht kwam, heeft bij de Werktuigen neergelegd in de zekerheid dat Hij, die het hele bouwplan kan overzien, het beste weet wanneer een taak moet worden aangevat of beëindigd. Wij vertrouwen dat de Meester over zijn arbeid voldaan zal zijn, en mogelijke gebreken in het opgeleverde werk met de troffel der liefde zal hebben bedekt.”

    Men loopt naar de kist en legt daarop in een driehoek een voor een drie witte rozen, onder het een voor een uitspreken van de woorden: “Getrouw aan zichzelf, de medemens tot steun, gericht op de Meester.” Die meester is het hoge beginsel dat de overledene voor zich erkende binnen of buiten zichzelf. Als de vrijmetselaar ook lid was van de rozenkruisgraad legt de voorzitter van zijn lokale groep daarna over de de rode rozen drie witte rozen.

    Vlak voor de kist daalt/zakt stellen zich soms twee rijtjes leden zich op naast de zijkant van de kist. Ze kijken naar de kist. Op het moment dat de kist daalt/zakt draaien zij zich allen naar het denkbeeldige (eeuwige) oosten, datgene wat wacht na het sterven. In de praktijk betekent het dat zij zich afwenden van de zaal. Dit gebeurt uiterst zelden.

  • Jean-Jules van Rooyen, Ik weet niet waarom je jezelf wijsmaakt dat de oranjes ‘allemaal’ als vrijmetselaar te boek staan. Vertel eens? En hoezo waren ze er anders nooit gekomen? Die dynastie is veel ouder dan de vrijmetselarij. Kortom: je wilt dat misschien wel graag, maar het is feitelijk onmogelijk.

   Nog niet zo lang geleden vroeg de Orde van vrijmetselaren het kabinet van de Koning of een lid van het Koninklijk huis het nieuwe hoofdkantoor van de orde kon openen, maar daarvoor werd geen plek in hun agenda ingeruimd. Kijk, zo vrijmetselaarsgezind zijn de oranjes.

   Er zijn er alleen in de negentiende eeuw ooit twee lid geweest. Dat waren geen vorsten overigens, maar prinsen, Frederik en Alexander. Na die tijd was er geen animo meer.

 9. Trenchanting
  kom zelf met bewijs dat het niet zo is dat er volgens jou geen sprake is van achterkamerpolitiek . Verder Dan Brown is fictie voor in het geval je dat niet weet. Maar als jij dan zelf deze bronnen raadpleegt?
  verder nog genoeg open vragen die ik niet beantwoord zie door jou of ene Paul. Wie is jullie grote bouwmeester? en hoezo heb jij de gehele controle over corruptie in alle loges dat je dit ook zo beweert?

  • Je kan alles vragen en je krijgt antwoord, zoals je hebt gemerkt.

   De grote bouwmeester? Wij noemen dat de opperbouwmeester van het heelal. Het is de symbolische naam voor het hoge beginsel dat in ieder mens noodzakelijk wordt geacht. Wat de hoge beginsel is mag bij vrijmetselaren verschillen, maar het moet wel een ethisch toetsingskader zijn. Hoe kan je immers proberen een beter mens te worden zonder zo’n ethische toets?

   Voor sommige vrijmetselaren is de bouwmeester het eigen geweten, voor andere de samenhangende kracht van de natuur, maar het mag ook de verlichting van het boeddhisme zijn of een god. ieder mag dat voor zichzelf benoemen. Zonder dat hoge beginsel mag je geen lid worden.

  • Trenchanting kom een met bewijs daarvoor om dit te staven. En verder ben je dus bekend dat er achter de schermen dankzij groepjes mensen zoals jij mensen voor de schermen hun baan kunnen verliezen (zonder dat ze daar maar weet van hebben) door jullie soort mensen/ wereldverbeteraars?. Dat hoor ik toch in je antwoord over Beatrice de Graaf dus daar zorgen jullie dan wel voor? En waarom is het zo geheim als het volgens jullie dan niet geheim is. leg dat toch eens uit.

   • Omdat Amerikaanse vrijmetselaren nooit zijn vervolgd en vermoord in een dictatuur zijn ze veel opener over hun lidmaatschap dan Europeanen in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog. Mede daardoor weten wij precies wie er vrijmetselaar waren onder de presidenten. Maar we weten het ook, omdat ze het zelf bekend maken bij hun aantreden.

    Tot en met Gerald Ford was het merendeel van de prsidenten lid. Dat is niet vreemd, want in die tijden was het merendeel van de Amerikaanse mannen dat. Na Gerald Ford is er geen vrijmetselaar meer in het Witte huis aan de macht geweest. En ook dat is niet vreemd, want de Amerikaanse vrijmetselarij heeft te kampen met een forse terugloop van het ledental.

    Komisch was wel dat van Obama werd gezegd dat hij vrijmetselaar was, omdat een Prince Hall Loge in Washington een feestmaal organiseerde ter gelegenheid van zijn verkiezing. Prince Hall Loges zijn Loges met overwegend afro-Amerikaanse leden. De betreffende Loge feestte, zo bleek later, wel meer culinair als er iets gedenkwaardigs gebeurde in het voordeel van die bevolkingsgroep, waar ze zich zozeer mee verbonden voelde.

   • Nee, wij oefenen als vrijmetselaren in de maatschappij geen invloed uit vanuit of namens de vrijmetselarij. Niemand verliest zijn baan door invloed van de orde of van loges, integendeel. Er zijn vrijmetselaren die het tot hun taak rekenen werkzoekende te helpen. Aangaande |Beatrice de Graaf gold zelfs het omgekeerde. Door haar domme niet erg wetenschappelijke opmerking in het journaal kwam er bij de faculteit wat kritiek op haar functioneren. Wij vonden dat overdreven. Iedereen mag een fout maken. Fout was het en ze heeft er van geleerd. Dat is voldoende. Ze hield haar baan.

   • Zeggen dat iets geheim is maakt het nog niet geheim. Wij zijn niet geheim en je bent van harte welkom om een keer (of twee of drie keer) langs te komen en te zien wie er lid zijn en wat er gebeurd.

   • Paul ik wil best eens kijken om de loge te zien en de symboliek die gebruikt wordt en dat verder onderzoeken. Want ik heb wel genoeg vragen. Maar ik heb ook een eigen mening. En de theatrale poespas zo noem ik dat, geeft mij dus erg te denken. En dat corruptie heel goed mogelijk is achter de schermen daar hoor ik dan niets over. Want jij weet niet wat alle logeleden doen achter de schermen en kan je niet als vaststaand feit aan anderen geven.

 10. Wendy,
  Ga er maar eens 3 1/2 uur voor zitten wannneer je tijd hebt.
  Daar wil je toch niet bij,die diablo club?

  Real Secret Societies – Diaboli Ordinati Intrepidi

  • Dit is een bekende hoax. Oorspronkelijk was het een Engelstalige tekst. In complottheorie-groepen wordt het drifitig gedeeld en geciteerd. Wie wat meer weet van vrijmetselarij haalt er al snel een hoop onmogelijkheden uit en vreemd plakwerk. Het staat mij bij dat in Amerika iemand heeft ontdekt wie het geschreven had. Het bleek de bouwer van een complot-site zelf te zijn. Ik ga daar nog wel een keer achteraan en meld het dan hier.

  • Alleen die hagedis koppies is wat overdreven.
   Het is een vooral geestelijke oorlogsvoering wat gaande is.
   Het gevaarlijke aan zo’n oorlogsvoering is dat wanneer psychopaten binnen een overheids orgaan teveel macht krijgen de onoplettende burger “de sjaak” is.
   Een goede site is trouwens Nicholson1968’s.
   Ik kan tig van links plaatsen hier,maar die van Nicholson1968’s komt keer op keer niet door de moderatie. Verdwijnt gewoon van het scherm.
   Zware internet cencuur blijkbaar,dus google maar zelf naar Nicholson1968’s

  • Stel (hypothetisch), dat Vrijmetselarij een 300 jaar oud machtig bolwerk is, denk je dan echt dat ze boze brieven gaan schrijven en dreigen om een mevrouw te laten ontslaan? Welnee, dat zou dan met een vingerknip opgelost worden zonder dat er een haan naar kraait. Hypotetisch dan.

  • Ja daar heb ik zeker een antwoord op. Nog sterker, ik heb daar met haar een aantal malen een zakelijk en goed contact over gehad. Mevrouw de Graaf is gevraagd de op TV genoemde 500 bedreigingen aan ons door te geven zodat wij konden optreden tegen zich mogelijk misdragende leden. Zij stuurde geen ‘meer dan vijfhonderd’ dreigmailtjes, maar wel zeven mailtjes waarvan er drie erg onaardig waren. De ander vier waren verontwaardigd.

   Er zaten geen Grootmeesters bij de afzenders. Onze orde kent overigens maar één Grootmeester. Zij beweerde dat er veel grootmeesters bij waren geweest. Ze vond dat ze er verder maar niet meer over moest spreken in ons contact, maar wij hadden graag een excuus gehoord. Dat zat er echter niet bij.

   Waar ging het over? Ze had enkele uren na de Breivikmoorden in het journaal gezegd dat de moordenaar duidelijk geïnspireerd was door jihadisten en vrijmetselaren. Het journaal heeft voor die uitzending excuses aangeboden en haar daarover niet meer aan het woord gelaten in latere journaals die dag.

 11. @Paul in je youtubefilmpje 7: 46 zeg je iets zinnigs. En verder mag je het zien zoals jij het wilt zien en jouw eigen mening daarover hebben, maar helaas heb ik ook een eigen mening en zienswijze. Zoals bv. ook deze vragen leg eens uit wat het oog, inhoudt, de blokjes op de vloer, wie is de grote bouwmeester, de betrokkenheid van andere geheime genootschappen. En verklaar nou ook eens uit hoezo er geen sprake van corruptie is (geloof je in sprookjes?), waarom de toneelstukjes bij inwijdingen wat leer je daardoor? Ik vraag mij echt af of jezelf alle antwoorden weet?

  • Allseeing Eye = Grote Bouwmeester = God. Blokjes op de vloer = Dualiteit

   Er zal allicht corruptie zijn, niets menselijks is vreemd voor Vrijmetselarij. Het punt is dat het niet geduld wordt. Corruptie/crimineel gedrag = geroyeerd.

   ‘Toneelstukjes’ zijn allegorieen waar leerlingen wijsheden uit op kunnen halen..

   • Trenchanting Wijsheden? zoals? laat mij toch niet lachen het is een grote show die vrijmetselarij en wie is de grote bouwmeester precies? Dat is God volgens jou maar hoezo mag je dan kiezen uit drie boeken.
    Dualiteit jaja duidelijke uitleg weer (sarcasme_.
    En wijsheid zie ik niet terug hoor in volwassenen die aan dit soort dingen meedoen. En die anderen uitsluiten en gewoon aan achter kamer politiek doen. Blijf volhouden dat het niet zo is ,ik zeg namelijk van wel.

   • Wendy, je mag kiezen uit ontelbare boeken. De inhoud ervan doet er niet echt toe. Zo’n boek is symbool voor iemands eigen hoogste wet en die staat er dus in, niet de gedrukte letters. Een boek met witte bladzijden zou wat dat betreft eigenlijk het beste zijn en in sommige ordes wordt dat al gebruikt.

   • Wendy, voor achterkamertjespolitiek moet je bij de politiek zijn, niet bij de vrijmetselarij. Ben je nu teleurgesteld? Vast je wilt het niet geloven, maar het is niet anders.

   • Ik laat je niet lachen, je vraagt om een uitleg, die geef ik, en Paul geeft nog een verdere invulling.

    Wat voor wijsheden? Nou, in het Engels zijn er mooie uitdrukkingen die uit Vrijmetselarij voortkomen, de simpele wijsheden die wij als leerling in de Loge leren. Zoals ‘I’m going to level with you.’ De level (waterpas) leert ons dat we allemaal gelijk zijn en elkaar gelijk moeten behandelen. Of de drie graden die de drie levens stages verbeelden, jong, volwassen, oud. Of de passer, die ons leert om onze passies in het gareel te houden. Of de winkelhaak, wat ons leert om eerlijk en oprecht te zijn. Ja, dat zal moeilijk te geloven zijn, maar veel dingen waar Vrijmetselarij van beticht wordt staan haaks op de gronds beginselen van Vrijmetselarij.

    De opper bouwmeester is God, zoals ik zei. Welke God mag elke Vrijmetselaar voor zichzelf uitmaken. Religie is een persoonlijke belevenis, en welke God iemand aanbid is zijn zaak, daarom hebben we een overkoepelende naam voor God.

    Dualiteit heeft weinig uitleg nodig, het is een begrip. De zwart/wit geblokte vloer staat voor het gooed en het kwaad, maar ook dag en nacht, man en vrouw, etc.

    Het zijn wijsheden die een Vrijmetselaar toepast in zijn/haar eigen leven, niet iets om aan te kondigen. Vrijmetselarij is een persoonlijke belevenis, we werken aan onszelf, niet aan netwerken. Ik heb Vrijmetselaars aan achterkamer politiek zien doen. Die worden gecorigeerd of in het uiterste geval gevraagd om niet meer terug te komen.

    Denk niet dat ik zo unbenullig ben te denken dat ik je mening kan veranderen met deze uitleg. Het is duidelijk dat je geen enkele neiging hebt jezelf open te stellen voor argumenten. Geeft niks, ik geef hier uitleg voor degenen die geintereseerd zijn hun horizon te verbreden, of iets te willen leren over iets dat ze niet snappen. Dat is namelijk de enige manier waarop wij als mens kunnen ontwikkelen.

   • Ik laat je niet lachen, je vraagt om een uitleg, die geef ik. Paul geeft nog een verdere invulling.

    Wat voor wijsheden? Nou, in het Engels zijn er mooie uitdrukkingen die uit Vrijmetselarij voortkomen, de simpele wijsheden die wij als leerling in de Loge leren. Zoals ‘I’m going to level with you.’ De level (waterpas) leert ons dat we allemaal gelijk zijn en elkaar gelijk moeten behandelen. Of de drie graden die de drie levens stages verbeelden, jong, volwassen, oud. Of de passer, die ons leert om onze passies in het gareel te houden. Of de winkelhaak, wat ons leert om eerlijk en oprecht te zijn. Ja, dat zal moeilijk te geloven zijn, maar veel dingen waar Vrijmetselarij van beticht wordt staat haaks op de gronds beginselen van Vrijmetselarij.

    De opper bouwmeester is God, zoals ik zei. Welke God mag elke Vrijmetselaar voor zichself uitmaken. Religie is een persoonlijke belevenis, en welke God iemand aanbid is zijn zaak, daarom hebben we een overkoepelende naam voor God.

    Dualiteit heeft weinig uitleg nodig, het is een begrip. De zwart/wit geblokte vloer staat voor het gooed en het kwaad, maar ook dag en nacht, man en vrouw, etc.

    Het zijn wijsheden die een Vrijmetselaar toepast in zijn/haar eigen leven, niet iets om aan te kondigen. Vrijmetselarij is een persoonlijke belevenis, we werken aan onszelf, niet aan netwerken. Ik heb Vrijmetselaars aan achterkamer politiek zien doen. Die worden gecorigeerd of in het uiterste geval gevraagd om niet meer terug te komen.

    Denk niet dat ik zo unbenullig ben te denken dat ik je mening kan veranderen met deze uitleg. Het is duidelijk dat je geen enkele neiging hebt jezelf open te stellen voor argumenten. Geeft niks, ik geef hier uitleg voor degenen die geintereseerd zijn hun horizon te verbreden, of iets te willen leren over iets dat ze niet snappen. Dat is namelijk de enige manier waarop wij als mens kunnen ontwikkelen.

   • Ik laat je niet lachen, je vraagt om een uitleg, die geef ik. Paul geeft nog een verdere invulling.

    De opper bouwmeester is God, zoals ik zei. Welke God mag elke Vrijmetselaar voor zichzelf uitmaken. Religie is een persoonlijke belevenis, en welke God iemand aanbid is zijn zaak, daarom hebben we een overkoepelende naam voor God.

    Dualiteit heeft weinig uitleg nodig, het is een begrip. De zwart/wit geblokte vloer staat voor het goed en het kwaad, maar ook dag en nacht, man en vrouw, etc.

    Het zijn wijsheden die een Vrijmetselaar toepast in zijn/haar eigen leven, niet iets om aan te kondigen. Vrijmetselarij is een persoonlijke belevenis, we werken aan onszelf, niet aan netwerken. Ik heb Vrijmetselaars aan achterkamer politiek zien doen. Die worden gecorrigeerd of in het uiterste geval gevraagd om niet meer terug te komen.

    Denk niet dat ik zo onbenullig ben te denken dat ik je mening kan veranderen met deze uitleg. Het is duidelijk dat je geen enkele neiging hebt jezelf open te stellen voor argumenten. Geeft niks, ik geef hier uitleg voor degenen die geïnteresseerd zijn hun horizon te verbreden, of iets te willen leren over iets dat ze niet snappen. Dat is namelijk de enige manier waarop wij als mens kunnen ontwikkelen.

  • Het alziend oog is geen specifiek vrijmetselaarssymbool. Het komt sinds oude tijden voor in veel religies en filosofische stromingen. In veel historische gewijde gebouwen is het symbool te vinden, al ver voor het ontstaan van de vrijmetselarij.

   Binnen de vrijmetselarij wordt het alziend oog afgebeeld binnen een driehoek. Het hangt boven de stoel van de Voorzittend Meester in veel van de rituele ruimtes van vrijmetselaarsloges aan de wand tegenover de ingang, in wat symbolisch als het oosten wordt aangeduid.

   Het alziend oog werd tot de 14e eeuw afgebeeld zonder driehoek. Maar de katholieke kerk wilde het symbool graag ‘kerstenen’ en voegde er de driehoek aan toe als verwijzing naar de heilige drie-eenheid. Inmiddels is het als kersteningssymbool al sinds lang vergeten en beeldt vrijwel iedereen het af met een driehoek.

   Het gebruik van het alziend oog wordt door sommigen binnen de vrijmetselarij afgedaan als niet-authentiek; het alziend oog zou slechts ter decoratie dienen, omdat het niet in de rituele teksten besproken wordt. Dat laatste klopt. het hangt wel in Logegebouwen, maar wordt in rituelen niet genoemd of gebruikt.

   Veel vrijmetselaren zien in het alziend oog echter een symbool voor hun eigen hoog beginsel, wat dat voor hen ook is: een God, de samenhangende krachten van de natuur, het eigen geweten, de verlichting van het boeddhisme; ieder mag het zelf invullen.

 12. @Paul nog een serieuze vraag? stel je voor je hebt een uitkering (wat geen schande is) maar je wilt toch ook graag goed werk doen voor de samenleving. En ik zou het zelf absoluut nooit willen, maar kan je dan bij de Vrijmetselarij je aanmelden of denk je dat een persoon dan gevraagd zou worden door een vrijmetselaar?

  • Goede vraag. Goed doen zit hem niet alleen in geld steken in iets, maar ook je inzetten voor vrijwilligerswerk, of doen aan burenhulp, mantelzorg. Ieder doet waar hij goed in is en de mogelijkheden voor heeft. Ook bij ons vind je uitkeringsgerechtigden en mensen die alleen van AOW moeten leven.

   Maar er zijn ook mensen met een redelijk inkomen of met vermogen. Die zullen vanuit dat vermogen zich inzetten voor de samenleving en misschien daarnaast ook nog als vrijwilliger. Ik zie dat om mij heen.

   Vrijmetselarij kost net als iedere vereniging contributie, vergelijkbaar met dat van een voetbalclub. Kan je dat na een tijdje niet meer betalen dan wordt daar samen met je een oplossing voor gezocht. Maar er zijn natuurlijk grenzen. Het verenigingsgebouw moet wel overeind blijven staan dus onderhouden worden. Dat moeten de leden samen opbrengen. Een Loge van alleen uitkeringsgerechtigden is dus onmogelijk, zoals je zult begrijpen.

   • Maar wat bindt hen dan ? Als ze niet mogen netwerken lijkt het mij bijzonder saai.

    Stel je bent vrijmetselaar, en je komt een andere vrijmetselaar tegen in een drukke winkelstraat. Dan kun je niet zeggen, zullen we ergens wat gaan borrelen, want je mag niet netwerken.

    Sigarenbandjes verzamelen, bingo-avonden, creatief met kurk.
    Er zal toch wel meer gebeuren in die geheimzinnige loges en statige panden ?

   • Wat ons bindt? Wij zijn een levensbeschouwelijk genootschap. Wij bedrijven de hoogste levenskunst door elkaar niet te bestrijden, maar onze gadchten naast die van een ander te leggen. Wij filosoferen en drinken na afloop een goed glas. Want dat hoort er ook bij.

   • Toekeledokie, ik nodig je van harte uit om langs te komen en zo’avond mee te maken. Het is misschien hier in al z’n abstractie moeilijk uit te leggen.

 13. Paul is een vrijemetselaar hij kleit graag in zijn vrije tijd met anderen aan een tafel. Met allerlei geheime gebaren en weet dan zelf niet wat het inhoudt??????? Ja sorry hoor het is wel een beetje achterlijk allemaal vind je nou zelf ook eigenlijk niet Paul, werken aan een betere samenleving (ahum)?

  • Als jij werken aan een betere samenleving achterlijk vindt dan laat ik dat graag voor jou rekening. Wij geloven er in en werken er aan. En die geheime handgebaren maken we niet. We leren er nog wel een als we lid worden, maar dat is meer traditie dan dat het echt daarna nog wordt toegepast. Het is immers nergens voor nodig en als het dat wel zou zijn, dan was het een zeer onbetrouwbaar veiligheidskenmerk. Eens?

   • Oneens want de handgebaren worden nog steeds gebruikt/ Kijk af en toe eens in een krant zou ik zeggen maar dan moet je wel je ogen opendoen.

   • Wendy, wij hebben geen handgebaren om elkaar te herkennen. Vroeger gebruikten we wel een handgreep, maar die gebruiken we in de praktijk nooit meer omdat het helemaal niets garandeert en ook niets zegt. Bij opname in de orde leer je die handgreep nog wel.

 14. Dit blog gaat uit van vermenging van vrijmetselarij en politiek. Dat is nogal bijzonder, omdat in het parlement en de regering al sinds lang geen enkele vrijmetselaar voorkomt. De laatste was Matt Herben (LPF) die eventjes in de Kamer heeft gezeten.

  Wie na de Tweede Wereldoorlog door zoekt komt niet verder dan Vonhof (VVD). Het genoemde lidmaatschap van Drees sr. (SDAP) stamt van voor de Tweede Wereldoorlog en duurde maar kort. Na de oorlog heeft hij zijn lidmaatschap niet voortgezet. Er was dus geen vrijmetselaar betrokken bij de oprichting van de PvdA, zoals het stuk beweert.

  Lokaal is er een enkele burgemeester lid geweest, maar burgemeesters zijn niet de baas van de gemeente, dat zijn de gemeenteraden en de colleges van B&W. In sommige gemeenteraden komen wel vrijmetselaren voor, maar die zijn ook zeldzaam. Kortom, het is een vreemde bewering, die feitelijk niet kan kloppen.

  In Loges is het trouwens ten strengste verboden zaken te doen of politiek te bedrijven. Dat zou ook weinig zin hebben, als het over politiek zou gaan. Vrijmetselaren erkennen immers ieders recht op een eigen waarheid. Ze zouden het dus nooit over een te bereiken doel eens worden. Zieltjes winnen voor wat dan ook is niet toegestaan. je mag meningen naast elkaar leggen, maar niet tegenover elkaar stellen.

  Er worden in het stuk nogal wat dingen door elkaar gehaald. Zo wordt er gesproken over een ‘gezworen eed’. Maar in werkelijkheid gaat het over een af te leggen gelofte, een gelofte waarvan de woorden niet geheim zijn.

  En zo klopt er feitelijk en aantoonbaar veel meer niet in dit stuk.
  Jammer.

  • Je bent een L……. van de bovenste orde beste Paul, en dat weet jezelf ook. Waarschijnlijk ken je het verschil niet meer tussen waarheid en onwaarheid. Want voor de vrijmetselarij, een talmud farizeese instelling, de “Synagoge van Satan” (Ap. 2:9,3:9), geldt Christus oordeel, “Gij hebt de duivel tot vader, en de zin van uw vader verkiest gij te doen. Hij was een moordenaar van de beginne ; ook hield hij zich niet met de waarheid op, omdat er in hem geen waarheid is. Wanneer hij leugen spreekt, spreekt hij naar eigen aard ; want hij is een leugenaar en de vader daarvan. (Joh.8: 44). We hebben de paarse regeringen gehad, te beginnen met Lubbers en Van den Broek, vrijmetselaars, evenals hun opvolgers, Kok en zijn satelliet Melkert, De Vries, Sorgdrager, Borst, Dijkstal, mevrouw…(?), plus de anderen in de toenmalige regering, en nu staan te boek Asscher, Plasterk, Samson en Rutte die dagelijks aan de telefoon hangt met zijn VVD voorzitter Keizer, graad 33 zoals hij rondbazuint, plus Merkel en haar regering, Hollande en de FR regering. Onder de huidige burgemeesters mag ik wijzen op Van der Laan, Van Aartsen, Wolfssen. en ongetwijfeld nog talloze anderen. Zij lopen er zelfs mee te koop. Neen, beste Paul, probeer je praatjes maar elders te slijten. De vrijmetselarij is het machtigste subversieve geheime netwerk ter wereld, heersend over de toppen van de EUSSR, VN, IMF, Wereldbank, Navo, de toppen van de grote media, de internationals, de geheime diensten, de legers, de diplomatie, van alle grote landen in het westen. Laten we hopen dat Rusland hen heeft weten te verjagen na de hel van de judeo- communisten waarvan de meeste historische toppers in de vrijmetselarij begonnen zijn. De huidige crises van massa-immigratie en de klimaat leugens komen uit haar schoot.

   • Je leest te veel in de donkere hoeken van het internet, Jean Jules, je loopt dingen te verkopen waar je geen kaas van hebt gegeten. Je vergeet te vermelden dat elke Masonische regio autonoom is, er is geen wereld-overkoepelend orgaan, laat staan het ‘machtigste subversieve geheime netwerk ter wereld’. Je moest eens weten, het kost ons al moeite voor één loge om een barbecue to organiseren.

   • Tja, Jean-Jules, als je je gelijk wilt halen door te schreeuwen en schelden dan ben ik er klaar mee en zal wie je leest ook klaar met je zijn. Natuurlijk, het is niet leuk om te horen dat wat je hebt geloofd niet bestaat, maar om zo van leer te trekken om je ongelijk te bedekken is toch wel erg jammer.

    Bedenkelijker zijn je anti=joodse typeringen, die in hun samenhang overigens tegenstrijdig zijn. ‘Judeo-communisten’ bijvoorbeeld. De communisten hebben de joden vervolgd en in hun maatschappij kansloos gemaakt. Je moet nog veel leren over de wereldgeschiedenis en over beschaving.

    Ik begrijp dat je mijn uitnodiging om langs te komen en mee te maken wat er op loge-avonden gebeurt niet aanneemt. dat begrijp ik wel. Je wilt in je droom blijven. De werkelijkheid is schijnbaar minder leuk en spannend. Maar weet dat het ons pijn doet om te moeten lezen wat jij allemaal aan modder gooit over iets wat in ons leven zo van waarde is. En die waarde is niet-materieel, voor je het weer verkeerd oppakt.

    De uitnodiging blijft staan trouwens. Wij zijn niet geheim. Ik hoor het wel.

 15. Werkwijze van de Vrijmetselarij is dezelfde als de Maffia. Er heerst een omerta-plicht bij de duistere zaakjes, zoals ritueel sexueel misbruik, satanisme en zwarte magie in de hogere kringen.

  Ongehoorzame leden kun je later terugvinden ingemetseld in een betonnen muur of op de bodem van een rivier.

  • Grinnik. Geloof je die onzin echt allemaal zelf? Toedeledokie zou ik zeggen. Nogal naïef te denken dat zoiets zou gebeuren en er desondanks niets van bekend zpu zijn, behalve in dit soort roddel en achterklap zonder onderbouwing.

   • @Paul als je het zo goed weet noem dan ook alle namen van je collega vrijmetselaars eens op dan met hun functies. En roddel en achterklap is meer iets wat bij de vrijmetselarij beweging hoort zo zie ik het. En dit artikel is mijn mening en ook nog eens een logisch feit. Leg bv. eens uit over het feit dat er geen corruptie is? of kan je dat niet?

   • De wet op de persoonsgegevens verbiedt het openbaar maken van ledenlijsten van verenigingen, welke dan ook, of het nou sportclubs betreft of wat anders.

    Maar vrijwel alle vrijmetselaren zijn er volledig open over. Alleen een deel van de bejaarde vrijmetselaren zwijgt er vaak nog over. Ze hebben de vervolgingen door nazi’s, fascisten, katholieken en communisten nog in het geheugen en laten het liever bij enige terughoudendheid.

    Maar zoals gezegd zijn de meeste leden er heel erg open over. Open je ogen, bezoek logewebsites, ordewebsites, vrijmetselaarsgroepen op de sociale media, logeavonden en je ziet er veel in volle openheid.

   • Wendy, mag je mij uitleggen hoe te bewijzen dat iets niet gebeurd is. Als jij beschuldegingen legt mag je ook zelf het bewijs aandragen. Je legt GEEN ENKEL bewijs neer voor je claims in dit artikel, je kan dan ook niet beweren dat het op feiten gebaseerd is.

   • Trenchaninting ik heb verder mijn zegje gedaan, nog genoeg open antwoorden op andere vragen die ik stel> en Dan Brown schrijft fictie dus sorry waar heb je het over? als je zelf je info daar misschien vandaan haalt?

   • Precies, Dan Brown is fictie. Dezelfde soort fictie als al die beweringen die hier worden gemaakt. Dezelfde soort beweringen die al zo’n honderd jaar worden gemaakt over Vrijmetselarij. Alle ‘geheimen’ van Vrijmetselarij zijn door een 12-jarige te vinden op internet. Hoe kan het dan dat er van al die beweringen die jij maakt er geen graatje bewijs is? Juist, het is allemaal fictie. Voer voor Dan Brown.

    Over Dan Brown gesproken, heb je in interviews met hem gelezen hoeveel respect hij heeft gekregen voor Vrijmetselarij vanwege al zijjn onderzoek voor z’n boeken?

  • @Paul sommigen onder ons denken welLICHT dat ze goed doen voor de samenleving, zoals Paul misschien denkt? Ik heb echt te doen met Paul, maar jij houdt waarschijnlijk van het liggen in een doodskist,corruptie en vooral je eigen zakken vullen .Sorry dan vraag ik mij echt af is er soms een steekje los en ben jij eigenlijk wel goed bezig? Misschien kunnen de vrouwen dan dat steekje voor je rechtbreien in plaats van weven?

   • Lions en Rotary staan volledig los van de vrijmetselarij. Dat is een serviceclub, waar naast liefdadigheid ook genetwerkt wordt, iets dat in de vrijmetselarij verboden is.

    Ik ben trouwens wel nieuwsgierig naar die graden 34 t.m. 42. Kun je mij die een keer sturen, want alle vrijmetselaren die ik ken hebben er nog nooit van gehoord 😉

 16. Ben geïntroduceerd om lid te worden van de “maçon” inzake mijn project, succes gegarandeerd.
  Moest een onbekende tegenprestatie leveren in de toekomst, ik weigerde, project wegens massale tegenwerking vernietigd!

  • @Rodziname zo werken die gasten, van mij mag dat nou best eens omgedraaid worden. En heel goed gedaan om te weigeren, want inderdaad weldenkende mensen kijken wel beter uit dan je met dat tuig in te laten. Ik persoonlijk moet ze totaal niet door die gluiperigheid,zakkenvullerij, arrogantie etc.. maar ze zitten overal tussen dat soort onderkruipsels. Ik denk zelf ook tussen sommige zg. activisten/ anarchisten. Konden we de touwtjes maar zien hangen boven dat soort dan zou je ze makkelijk kunnen opsporen.

  • Het lidmaatschap is inderdaad geven en nemen. Je neemt het ‘product’ vrijmetselarij niet af tegen betaling van contributie, maar wordt geacht in de vereniging ook de handen uit de mouwen te steken. Achter de bar, of als secretaris of noem maar op. Dat wordt als tegenprestatie bedoeld. In Loges is zaken doen en politiek ten strengste verboden trouwens, dus een andere manier om wat te ‘terug doen’ is er ook niet.

 17. Dat ernstige “heilige” smoelwerk van Bea Amsberg !
  Obscure poppekast . Niets aan toe te voegen .
  Nou ja . . . dat het allemaal uiterst verwerpelijk is .
  Ons kent ons clubjes waar je als weldenkend mens
  in geen geval deel van wil uitmaken .

 18. ashkenazm is asjkenazi is in normaal nederlands hoog duitse jood met als basis in het heden ten dage de bankmannetjes van de firma rothschild tezamen met het brits nederlands koningshuis. De vrijmetselarij is hier een direct voortvloeisel uit.

  Zo en nu gaan we maar weer eens proberen om de dag te overleven tussen alle nazi mannetjes en vrouwtjes die het op je poen hebben voorzien en je het leven zo zuur mogelijk proberen te maken. en een fijne dag

  • Vreemde verhalen. De familie Rothschild is immers pas sinds de eind achttiende eeuw in Duitsland in zaken gegaan. Toen bestond de vrijmetselarij allang, die overigens is opgericht op de Britse eilanden en dus niet in het Duitsland van de Rothschilds.

   Tot in de negentiende eeuw waren er geen leden van het Britse of Nederlandse koningshuis bij de vrijmetselarij betrokken. Sinds bijna anderhalve eeuw is dat in Nederland nu ook niet meer het geval, maar in de negentiende eeuw was er een oranje ooit Grootmeester.

   In Engeland is er nog steeds een lid van hun koningshuis lid van de Engelse orde, maar dat is meer traditie, als dat hij er ooit verschijnt. Hij komt een keer per jaar naar een jaarevenement.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s