Stem van de Straat Amsterdam/Saltotv

De Zwijger spreekt met Joris van de Sande van de in Regio Amsterdam best bekeken TV-zender SALTO.

( door Pakhuis De Zwijger en ondersteund door onze redactie en De Stem van de Straat redactie)

AMSTERDAM-NOIR- In gesprek met Joris van de Sande over wat SALTO betekent voor de stad Amsterdam.SALTO is een open media platform van en voor alle Amsterdammers waar de vrije mening centraal staat. Iedereen is welkom en verschillen en eigenzinnigheid worden omarmd. Amsterdam op zijn echtst, onverkort, ongecensureerd en altijd verrassend. SALTO is een platform voor diversiteit en vindt het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn met eigen verhalen.

SALTO, een platform voor iedereen. Binnenkort bij Salto:Kameraad van de Straat Leo Reawaruw’ van Maluku4Maluku presents SALAHUTU TV op SaltoTV with Veterans 4 Veterans(Video).

“Amsterdam telt 180 verschillende nationaliteiten en daarnaast ook een grote diversiteit aan culturele groepen, geloofsgemeenschappen en andere communities. SALTO  is een open mediaplatform op tv, radio en online waar iedereen een programma kan maken. In tegenstelling tot andere media waar vaak een professionele achtergrond voor nodig is. Wij hebben twee televisie kanalen en vier radio zenders. Wij richten ons op (niche)doelgroepen die zich niet herkennen bij andere media en hebben met ruim 200 makers, bestaande uit Amsterdamse communities en instellingen een directe verbinding met de stad. De partners zijn onze programmamakers. Daaronder vallen ook een groot aantal culturele en maatschappelijke instellingen en media opleidingen. Deze partijen samen maken dat wij zo divers zijn. De hele Amsterdamse samenleving komt bij ons binnen en dat maakt het ook zo leuk.Wat ook uniek is, is dat wij ons inhoudelijk niet met een programma bemoeien. We sturen natuurlijk wel op bijvoorbeeld de techniek. Maar feitelijk moet iedereen zijn of haar boodschap bij ons kunnen verkondigen. Je blijft ook altijd eigenaar van je eigen content. Dit is ook de waarde die wij hebben.”

Wat zijn de drijfveren van jullie organisatie?
“Wij willen er voor iedereen zijn. Ik hou niet van het woord verbinding, maar ik denk wel dat dit het belangrijkste is. Als je kijkt naar de totaliteit van de programma’s dan denk ik wel dat we echt een uniek model hebben met heel veel waarde voor de stad omdat wij iedereen een stem geven. Wat natuurlijk heel goed past bij Amsterdam waar iedereen een grote bek heeft en zich wil laten horen. Voor SALTO is het bieden van een open platform, voor iedereen die zijn passie wil uitten, een van de belangrijkste drijfveren.”

Wat betekent de samenwerking met Pakhuis de Zwijger voor jullie?
“Waar wij de mogelijkheid zien, proberen wij zoveel mogelijk samen te werken. Ik ben bijvoorbeeld een paar maanden geleden door een van jullie programmamakers gevraagd bij een debatavond over kleur in de media. Daar ben ik een van de sprekers geweest en heb toen over SALTO verteld. Daarnaast hebben wij elke woensdagavond vanaf acht uur het programma Pakhuis de Zwijger TV. Hiervoor heeft Pakhuis de Zwijger zelf een selectie gemaakt van de programma’s die zij uitgezonden willen hebben. Bij nieuwe ideeën of evenementen proberen we te kijken wat we met elkaar kunnen doen en wat we voor elkaar kunnen betekenen. Wij hebben bijvoorbeeld bij de start van het culturele seizoen, tijdens de creatieve stad, een live talkshow met elkaar gemaakt. De combinatie van het grote bereik van SALTO en het participatie karakter van Pakhuis de Zwijger vullen elkaar mooi aan.”

Wat zou je nog graag willen zien in jullie programmering?
“Veel doelgroepen worden hier vertegenwoordigd, maar je kunt niet altijd iedereen bereiken. In het verleden was de Marokkaanse doelgroep goed vertegenwoordigd bij SALTO, maar nu jammer genoeg niet meer. Wij zouden deze doelgroep graag meer willen betrekken, want het is een grote en hele belangrijke doelgroep voor de stad Amsterdam.”

Aanbeveling voor de mensen die SALTO niet kennen?

“Zap eens een avondje langs SALTO om onder andere te zien hoe divers de zender is. Er is voor ieder wat wils. Zo zijn er uiteenlopende programma’s zoals: ‘Café Weltschmerz’, een praat programma met interessante gasten, een dj programma, waar live dj’s in onze studio aan het draaien zijn of het programma ‘Cordaan in Beweging’ waar senioren aan ochtendgymnastiek doen. Ook zijn er diverse debatprogramma’s van o.a. Pakhuis de Zwijger, de Balie en De Rode Hoed en is er de satirische talkshow ‘De Stem van de Straat’ van Steve Brown(Video). Een van onze populairste programma’s wordt op SALTO 2 uitgezonden en zijn oude lezingen van de oude Bhagwan leider Osho.

Wij zijn ook mediapartner van de Black Achievement Month, Grachtenfestival, Gay Pride, Kwaku en het Amsterdam Dance Event, wat deze week van start gaat.”

Is er een programma of situatie waar je trots op bent? Lees dat Hier

1 antwoord »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.