Stem van de Straat Amsterdam/Saltotv

Franse Polite slaat Joke met Geel Vestje in elkaar& ‘Bennie-Boerka’ en krijgt woning van Halsema.

( van onze niet gesubsidieerde(Video) Stem van de Straat redactie-Amsterdam-Noir/Salto Tv)

AMSTERDAM-NOIR-Vanavond in de Stem van de Straat-Amsterdam-Noir/SaltoTV(Video): De Stem verklaart zich solidair met het Franse ‘Volks-Verzet’ tegen ‘ Boy Macron’ de Puppet van de ‘Ultra-Rijken’ en Steve Brown Undercover als ‘Bennie-Boerka’ en krijgt luxe woning van Burgemeester Halsema(Video). En  moedige Allesdeskundige Joke loopt mee in Parijs namens de Stem van de Straat-Amsterdam-Noir/SaltoTV met de ‘Gele Vest-Protest-opstand’ tegen ‘Boy Macron’ de Puppet van de Ultra-Rijken en wordt keihard door de Franse Politie in elkaar geslagen. Maar ook aandacht voor Zwarte Piet wordt Piet(Video). En ‘Honger-Bijstandsgerechtigden  in Amsterdam op Sinterklaas dag vernederd  tot op het bot door het onmenselijke Gemeente Bestuur Amsterdam. En Amsterdamse corrupte  ‘Vinger-politie’ aan de kaak gesteld door Jerry Tuner X en nog veel meer ongekend Straat News( Geen Fake News).

2 antwoorden »

 1. Dit liedje was vroeger verplichte stof iedere maandagochtend op kleuterscholen in Nederland in de jaren ’50 t/m ’70.

  Moriaantje betekent: Moor, afgeleid van Mocro-Afrika. Moriaantje was ook vaak Zwarte Piet.

  Het liedje was ontstaan tijdens de 80-jarige oorlog toen vele Moren als ex-gevangen piraat-Moren als flexibele matroos-uitzendkracht mee gingen varen op de VOC-schepen.

  Deze Moren hadden destijds na 1648 meer rechten dan Brabanders, Limburgers en Drenthenaren, die door de Staten-Generaal als katholieke “labbekakken” werden beschouwd.

  Brabant, Limburg, Drenthe waren tussen 1648 en 1795 Generaliteitslanden, d.w.z. deze provincies mochten helemaal leeg worden geroofd en worden kaalgeplukt, net zoals nu in heel Nederland gebeurd onder TAX-free-Shell-Banana-Rutte-3.

  Jonge kinderen van labbekakken uit de Generaliteitslanden in die tijd werden ontvoerd en als slaaf te werk gesteld in de textiel, huisarbeid, VOC en scheepsbouw van Leiden, Delft, Amsterdam, Zaandam en Middelburg. De VOC was een soort voorloper van Shell en ABN-AMRO.

  Na 1848 kregen Brabanders en Limburgers meer rechten en toen moest men snel nieuwe labbekakken gaan zoeken in Suriname en Nederlands-Indië. Veel Surinamers hebben carrière kunnen maken als Zwarte Piet toen de aanwas van Mocro-moren verminderde.

  De gewone mensen uit Drenthe bleef men echter tot 1940 beschouwen als First Class labbekakken en konden overal in Nederland als horige of als slaaf-arbeider te werk worden gesteld in de opkomende industrie, de steenkolenmijnen en de turfstekerijen. Velen leefden in plaggehutten en waren analfabeet tot diep in de jaren ’60.

  Zie hier een voorbeeld van een Drenthse nederzetting van labbekakken in de jaren ’20.

  Zo zie je maar weer hoe stevig de Mocro-traditie en de labbekakken in onze historie en rijke cultuur zijn verankerd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.